Първа визита на митрополит Николай при кмета на Пловдив
Автор: Диана Бикова 08:44 / 14.02.2020Коментари ()3045
© Plovdiv24.bg
Митрополит Николай направи първа визита в сградата на община Пловдив след встъпването в длъжност на кмета Здравко Димитров, видя репортер на Plovdiv24.bg.

Дядо Николай бе начело на внушителна процесия от духовници от пловдивската митрополия вчера. Владиката остана в сградата на пл. "Стефан Стамболов" 1 близо час. Тема на срещата е била предстоящата сесия на Общинския съвет на 27 февруари. Обмисля се заседанието да е тържествено и посветено на 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия. 

На 28 февруари 1870 г. султанското правителство издава ферман, с който узаконява обособяването на българска църковна йерархия (наречена "екзархия") от Цариградската патриаршия. По силата на султанския ферман и екзархийския устав, изработен от църковно-народния събор, свикан в Цариград през 1871 г., Българската екзархия е призната за официален представител на българската нация в Османската империя. По повод годишнината митрополит Николай ще бъде гост на сесията на 27 февруари. Слово ще произнесе директорът на РИМ-Пловдив Стефан Шивачев.

След визитата кметът изпрати височайшите гости пеша по главната до митрополитската църква "Св. Марина".

Припомняме, че дядо Николай всъщност стъпва за втори път в сградата на градската администрация. Първият път бе по време на предаването на ключовете на града от стария кмет Иван Тотев на новия Здравко Димитров.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Purva-vizita-na-mitropolit-Nikolai-pri-kmeta-na-Plovdiv-936469
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.