Експерти: Има недостиг на банани, цената им за Коледа може да стигне 5 лева
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:06 / 27.10.2019Коментари ()4546
©
Цената на килограм банани може да нарастне чувствително и около Коледа килограмът да доближи 5 лева. Това страховито прогнозират експерти от хранителната индустрия. Причината е, че в световен мащаб плодовете са атакувани от унищожителна плесен, която на този етап не може да бъде спряна, и продукцията на банани драстично намалява. Реколтата сега е с над 28% по-малка от предвиденото, пише lupa.bg.

Болестта е най-широко разпространена в Латинска Америка, която е най-мащабният износител на жълтите плодове за целия свят. Заради плесента през последните месеци доставките на банани значително намаляват и тежкото положение вероятно ще засегне и България от средата на ноември. У нас консумацията на банани е най-голяма около коледните и новогодишните празници и логично тогава търсенето е най-сериозно. Очаква се обаче след ноември цената на плодовете да се покачи сериозно поради сериозния дефицит.

Плесента поразява бананите от вида кавендиш - 99% от продукцията по света е именно от този вид, като износът му се оценява на 13 милиарда долара годишно. Това е и най-популярният сорт. Болестта се пренася чрез малки части почва и може да залепне за гумите на камионите, фермерското оборудване и обувките на работниците. Трудно може да бъде ограничена, а и в плантациите в Латинска Америка не се полагат достатъчно усилия за нейното ограничаване.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Eksperti-Ima-nedostig-na-banani-cenata-im-za-Koleda-mozhe-da-stigne-5-leva-908974
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.