България получава 2,9 милиона евро от ЕС за борба с африканската чума
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:33 / 06.08.2019Коментари ()2472
©
ЕС отпуска 2,9 милиона евро на България за борбата с африканската чума. В Брюксел земеделският министър Десислава Танева се срещна с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. 

Страната ни очаква Европейската комисия да подкрепи и плана за превенция. Властите у нас са готови с и с конкретните мерки за малките стопанства - биосигурност, регистрация при облекчен режим и репопулация след преминаването на заразата.

Междувременно заместник-министърът на земеделието Янко Иванов призова въпросът с африканската чума по свинете да не бъде политизиран. "Той засяга националната икономика и сигурност и тук политически заигравки не бива да има", каза Иванов, цитиран от Агенция "Фокус“.

Заместник-министърът благодари на стопаните на животни, които са отговорили на призивите на министерството и доброволно са заклали и оползотворили своите животни. "За това ние ще им предоставим финансова подкрепа, за да могат да почистят дворовете и в следващ момент да ги населят отново“, обясни той.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Bulgariya-poluchava-2-9-miliona-evro-ot-ES-za-borba-s-afrikanskata-chuma-888169
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.