Министър Банов: Не ме интересува кой какво мисли, складът на Сточна гара няма да се бута!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:08 / 27.07.2019Коментари ()15429
Министърът на културата Боил Банов спря събарянето на полуразрушения тютюнев склад на Сточна гара. Малко след 10,00 часа движението по централния бул. "Христо Ботев“ беше спряно, а багерите в готовност да пристъпят към сградата. Министърът пристигна на място и заяви, че складът е част от ансамблов паметник на културата и не може да бъде разрушен.

"Трябва да бъде направен проект, който да съхрани фасадата ѝ, а дотогава сградата, която е в окаяно състояние, да бъде обезопасена. Спирам бутането емоционално, но ако трябва ще го спра и физически. Ако никой не спре документално събарянето, ще го пазя на място цяла отпуска", коментира Боил Банов.

Министърът отхвърли твърдението на кмета на "Централен" Георги Стаменов, че сградата не е ансамблов паметник на културата и обяви, че ще търси отговорност от НИНКН, които не са спрели събарянето. По думите му нарушена е и процедурата, защото кметът Иван Тотев не е подписал доклада на Комисията, изготвен преди повече от година. Без подписа му не може да се пристъпи към събаряне, каза още министърът. 

"Какво е мнението на кмета, на НИНКН, на кмета на "Централен" - колосално няма никакво значение. Аз съм този, който в момента е длъжен да опазва културното наследство и го правя със сърце и съвест".

Боил Банов е бил сигнализиран в Черна гора за намеренията на собствениците да съборят сградата, но не от медиите. Отказа да  назове от кого, преди да направи проверка по случая и в НИНКН.

Той ще разговаря и с кмета Иван Тотев за спасяването на склада, както и за намеренията на местната власт да отнеме галерията на "Гладстон" от Дружеството на пловдивските художници, пише БНР.



Още по темата: общо новини по темата: 88
07.11.2023 »
19.09.2023 »
07.08.2023 »
04.06.2023 »
30.03.2023 »
20.01.2023 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Ministur-Banov-Ne-me-interesuva-koi-kakvo-misli-skladut-na-Stochna-gara-nyama-da-se-buta-885528
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.