Знаете ли защо трябва да смените гумите на автомобила си?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:46 / 15.04.2019Коментари ()5023
©
Времето се затопли, пролетта връхлита с пълна сила, температурите се покачват, което ни подсеща, че е станало време да сменим зимните гуми с летни.

Кое поражда нуждата да сменямe всяка пролет и есен гумите? Разликата между зимни и летни гуми се крие в шарката на грайфера, както и в структурата на материала, от който е изработена гумата. Разликата се вижда още на пръв поглед. Грайферът на летните гуми е с широки канали и дълги гладки участъци, отвеждащи водата от центъра на гумата. Шарката на зимната гума има доста по-тесни и много повече канали и цяла серия ламели. Гъстата шарка контактува по-добре със снега и придава по-хубаво сцепление по хлъзгави настилки.

Голяма роля играе материалът, от който е направена гумата. Летните гуми са направени от твърд каучук, който осигурява добро сцепление с нагорещения асфалт, докато зимната гума е направена от мек материал, осигуряващ по-качествено сцепление със студената пътна настилка. Шофирането със зимни гуми през лятото крие много рискове. Поради състава на материала, от който е изработена зимната гума, при контакт се нагрява до приблизително 80 градуса и това размеква гумата, износването на грайфера става голямо, същевременно отслабва сцеплението и се получава дискомфортен шум. Шофирането със зимни гуми крие риск от внезапно пръскане на гумата поради загряването и повишаването на налягането на въздуха в гумата.

С наближаването на Великденските празници се очаква голям брой автомобили да тръгнах на път. Пътна Помощ Пловдив съветват да прегледате оборудването на автомобила ви.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Znaete-li-zashto-tryabva-da-smenite-gumite-na-avtomobila-si-862893
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.