Какво ще се случи с пияния надзирател, убил 16-годишно момче?
Автор: Васил Динев 10:33 / 05.03.2019Коментари ()16702
© Plovdiv24.bg
Апелативният съд в Пловдив гледа днес делото срещу надзирателя Георги Доков, вече осъден на 4 години и 10 месеца лишаване от свобода за смъртта на 16-годишно момче, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Автотехническата експертиза е установила, че е имало светлоотразителни знаци на спиците на колелото на пострадалото момче. Тоест обвиняемият е могъл да види момчето. Около тези доводи се завъртяха пледоариите на адвокати и прокуратура на днешното съдебно заседание. Защитата поиска по-лека присъда, тъй като надзирателят е съдействал при разследването.

За сметка на това частното обвинение - адв. Румен Петков, поиска по-висока присъда, тъй като Доков има и други нарушения на ЗДвП - 9 на брой. Освен това според експертизата е ясно, че е могъл да избегне ПТП-то. Има завишена обществена опасност като деец според Петков, който поиска наказание поне 6 години и 8 месеца лишаване от свобода. Защитата - Георги Карпаров, определи като "човешка глупост" сядането на подзащитния му зад волана пиян, в резултат на което е причинил ПТП и смъртта на момчето.

По думите му не става дума за умишленост, а за непредпазливост. Наказанието следва да се определи в оглед принципите на правото, а не на база емоциите. Трябва да се отчете, че е направил самопризнание още на местопроизшествието и е съдействал. Георги Доков каза само "Съжалявам! Искам поне да се потвърди тази присъда на Окръжен съд Пазарджик".



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Kakvo-shte-se-sluchi-s-piyaniya-nadziratel-ubil-16-godishno-momche-853563
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.