Куп сигнали срещу кариерите в Белащица. РИОСВ провери и отчете следното
Автор: Мариана Панчева 10:05 / 10.02.2019Коментари ()5917
©
Множество сигнали срещу кариерите край Белащица са постъпили в РИОСВ - Пловдив през януари, сочи проверка на Plovdiv24.bg. Хората са се оплакали най-вече, че обектите работят денонощно; оплакали са се от голяма запрашеност, както от кал и мръсотия. 

От Регионалната инспекция веднага са реагирали и са проверили двете кариери, извършващи дейност в землището на село Белащица. Ето какво сочи констатациите от посещението на инспекторите на 18 януари:

"Към момента на проверката от страна на концесионера "Холсим кариерни материали Пловдив" АД, Пловдив, се извършват дейности по преработка на добит инертен материал в ТСИ. Извършва се подготовка на работния хоризонт за взривни дейности – зареждане на сондажите и полагане на взривната мрежа. Проведени са пробивни взривни дейности, еднократно в рамките на 1-2 секунди. Прахът, който се емитира при взривните дейности, се разнася из концесионната площ и се утаява в рамките на 5 минути. От дневниците за взривни дейности е видно, че взривявания се извършват средно по 1 път месечно. От страна на концесионера се изпълняват мерки за недопускане замърсяване на атмосферния въздух в района на кариерата.

Представен е дневник, който се води редовно и в него са отразени, дейностите по зареждане на резервоарите с вода към оросителната система, оросяване на вътрешните пътища и измиване на пътя в частта от републиканската пътна мрежа. Поради риск от замръзване и създаване на предпоставки за ПТП, през зимния период не е възможно да се извършва измиване на пътя. Кариерата е с двусменен режим на работа за времето от 06, 00 до 21,00 часа. 

На концесионера "Холсим кариерни материали Пловдив" АД, е съставен акт за установяване на административно нарушение за неизпълнение на даденото предписание на директора на РИОСВ - Пловдив, а именно за редовно почистване и измиване  на частта от републиканска пътна мрежа, включващ участъка от базата за преработка на добития материал и кантара, на който се претеглят транспортните средства, натоварени с инертен материал. Издадено е наказателно постановление на стойност 2000 лв.

С цел оценка на въздействието на източниците на шум в кариерата върху човека и околната среда в с. Гълъбово са проведени контролни измерване на еквивалентните нива на шум. Не са констатирани превишения на нормите за шум в околната среда.

При извършена проверка в кариера находище "Белащица - юг" с концесионер "Европейски пътища" АД се установи, че дейностите по добив и преработка на инертен материал са спрени от 07.12.2018, тъй като е  възникнала авария в преработващата инсталация.

РИОСВ - Пловдив ще продължи да осъществява постоянен контрол на дейностите на двете кариери и при констатиране на нарушения на изискванията на екологичното законодателство ще бъдат предприети съответните административно-наказателни мерки."

За последващите сигнали, че пътят около кариерата на Холсим е силно замърсен с кал, РИОСВ - Пловдив прави проверка на кариера находище "Белащица" участък Родопи на 30 януари и отчита следното:

"При проверката се установи, че не е почистен пътя от републиканската пътна мрежа, ползван от концесионера "Холсим кариерни материали Пловдив" АД, включващ участъка от базата за преработка на добития материал и кантара.  В резултат на това, при омокрянето на пътя, натрупания прахообразен материал замърсява пътната настилка. От друга страна, при движение на транспортните средства по пътя  с. Белащица – с. Гълъбово в  участъка между кантара и базата за преработка на добития материал на "Холсим кариерни материали Пловдив" АД, се емитира неорганизирано прах. Дадено е предписание на концесионера за почистване на замърсения участък от пътя.

РИОСВ - Пловдив ще продължи да осъществява постоянен контрол на дейностите на двете кариери в землището на с. Белащица и при констатиране на нарушения на изискванията на екологичното законодателство ще бъдат предприети съответните административно-наказателни мерки."


Още по темата: общо новини по темата: 126
19.02.2024 »
26.12.2023 »
31.05.2023 »
26.04.2023 »
12.04.2023 »
14.02.2023 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Kup-signali-sreshtu-karierite-v-Belashtica-RIOSV-proveri-i-otchete-slednoto-848453
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.