Кметът обясни защо Общината иска летище "Пловдив"
Автор: Мариана Панчева 13:01 / 26.09.2018Коментари ()7632
© Plovdiv24.bg
В момента държавата не удовлетворява желанието на Общината за развитие на летище "Пловдив" и затова решението местната администрация да поиска управлението на аеропорта е добро. Това коментира кметът Иван Тотев по повод казуса с концесията на летището, предаде репортер на Plovdiv24.bg

По думите му то и към момента функционира с голямата подкрепа на Община Пловдив и съседните й общини. Тотев разкри, че според финансовите отчети към момента летището е със загуба от 1 000 000 лева, което - по думите му, на фона на бюджета на града от над 350 000 000 лева не е нещо притеснително. Загубите пък ще се тушират с решения за оптимизация, както и със стратегии за привличане на капитал, поясни градоначалникът. 

"Не става дума за нещо по-различно от това, което прави държавата, само ще е с по-голяма мисъл за местните нужди", посочи Тотев. 

Що се отнася до текущата концесия, то Тотев коментира, че не трябва да се влиза в дебат кой ще получи концесията, просто желанието на Общината е тя да има решаващ глас при управлението на летището. "Което означава, че ако ние сме собственици, това може да се случи. Ние пак може да работим с всеки един, който желае да инвестира в летище "Пловдив". Всеки един, който желае да инвестира в карго терминал, пак може да го направи. Но се изключва обратният момент  - ако един частник е собственик, няма как ние да прокарваме нашите идеи."

Казусът с местния консорциум пък коментира с думите, че въпросните фирми пак може да реализират инвестициите си. 

"Не мога да разбера какво точно ги притеснява при положение, че те пак работят с публичен партньор в лицето на държавата. Какво толкова се сменя, ако публичният партньор е Общината? Някакъв страх ли има? Никой от Община Пловдив не е против там да има инвестиции, това ни е целта." 

Каквото и решение обаче да бъде взето от държавата, администрацията ще се съобрази, важното е по-бързо да се излезе от казуса, категоричен бе Тотев

"Няма сърдене в тази работа, ние винаги ще работим, за да подкрепяме летище "Пловдив". Дори и частният консорциум да стане концесионер, не значи, че Общината ще оттегли подкрепата си."



Още по темата: общо новини по темата: 472
04.05.2024 »
26.04.2024 »
24.04.2024 »
17.04.2024 »
14.04.2024 »
12.04.2024 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Kmetut-obyasni-zashto-Obshtinata-iska-letishte-Plovdiv-817753
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.