Обявиха частично бедствено положение на територията на област Пловдив!
Автор: Васил Динев 16:11 / 02.08.2018Коментари ()16708
©
От 16.00 днес е обявено частично бедствено положение на територията на област Пловдив заради свлачищата, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Крайната мярка ще е в сила седем дни. До два-три часа ще затворят дигата на река Чая при Катуница. Работи се по свлачищата. Това заяви зам.-областната управителка на Пловдив Евелина Апостолова пред журналисти преди минути, уточнявайки, че става въпрос за общините Куклен, Садово и "Родопи".

Припомняме, че река Чая преля в землищата на Садово и село Катуница, на село Ягодово. Има пропадане на пътя за село Добралък. Причината за възникналата бедствена ситуация са проливните дъждове, които повишават водосбора на река Чая. Дигата в района на село Катуница е строена през 50-те години на миналия век и част от нея е компрометирана, а водните количества, които са се изсипали в реката през последното денонощие са довели до нейното преливане.

От "Напоителни системи" ЕАД – клон Марица заявиха, че в момента тежка техника работи на дигата и я насипва с едроломен камък. Целта е незабавно възстановяване на застрашеното защитно съоръжение. Цялостно решение на проблема в дългосрочен план е изграждането на нова дига.

На 4 км от Добрълък пътят е пропаднал и достъпът до селото е силно затруднен, но няма засегнати къщи и бедстващи хора. Няколко квартала на селото са непроходими. В момента се обрушва ската, за да бъде разчистен пътя. Възстановено е и електрозахранването.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Obyaviha-chastichno-bedstveno-polozhenie-na-teritoriyata-na-oblast-Plovdiv-806938
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.