В подножието на Младежкия хълм ще е Пантеонът на загиналите за национално обединение
Автор: Адриана Георгиева 13:55 / 14.07.2018Коментари ()6702
© Plovdiv24.bg
Пловдив направи нова стъпка за изграждане Пантеон на загиналите във войните за национално обединение в подножието на Младежкия хълм, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

На сесията си през седмицата пловдивският Общински съвет одобри изработването на Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване. Избраното за целта място е в подножието на Младежкия хълм, естествено продължение на хълма на юг, извеждайки централния подход към него на бул. "Христо Ботев", пише в материалите към дневния ред. 

Припомняме, че Инициативен комитет представи идеята за монумента в края на 2016-та година с мотива, че от Освобождението до днес българският народ води 5 войни за Обединение, в тях смъртта си намират над 1050 пловдивчани, а в града няма специално място за поклон пред светлата им памет.

"Пловдив остава едно от много малкото български селища, което няма паметник на падналите в бой синове на Пловдив, участвали в едни от най-големите и паметни битки", коментира тогава директорът на Историческия музей Стефан Шивачев. Мемориалът съчетава класическа външна форма и съвременно съдържание, входът вход ще е от пет врати, всяка от която символ на една от петте войни и ще водят до общо подкуполно пространство, където по интерактивен начин ще бъде пресъздадена част от историята.


Още по темата: общо новини по темата: 3
15.12.2020 »
12.12.2019 »
30.11.2016 »

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/V-podnozhieto-na-Mladezhkiya-hulm-shte-e-Panteonut-na-zaginalite-za-nacionalno-obedinenie-802958
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.