Започна третият Народен събор на Пловдив
Автор: Васил Динев 11:01 / 12.05.2018Коментари ()7982
Кметът Иван Тотев даде официален старт на Третия Народен събор на Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Специален гост тази година е македонският министър на културата Роберт Алагозовски. Събитието се организира и под патронажа на кмета на район "Тракия" Костадин Димитров.

"Изключително ми е приятно да сме домакин на поредния събор, на поредното невероятно мероприятие в нашия прекрасен парк. Имаме над 300о участника и точно на тях искам да благодаря, че ще пренесат творчеството си в "Тракия", заяви Димитров.

"Прекрасно е всеки път, когато сме тук да си спомняме как изглеждаше "Лаута" преди 7-8 години, колко усилия се положиха, за да стане паркът едно предпочитано от пловдивчани място. И след това, някак по естествен начин, дойдоха и тези прекрасни идеи с празниците на народното творчество", сподели и кметът Иван Тотев. "Съборът се провежда за трета поредна година и аз съм сигурен, че събитието ще продължи още дълго, защото хората започнаха да го предпочитат и очакват." 

И Тотев, и Димитров призоваха специално пловдивчани да бъдат разумни на пътя, да спазват правилата, да бъдат умерени, за да премине празникът без инциденти и помрачени усмивки. А хората вече започнаха да изпълват парка, където ги очаква много музика, песни и танци. Дв
© Plovdiv24.bg
а дни изпълнители от цяла България ще демонстрират уменията си на двете съборни сцени, по продължение на главната алея занаятчии, майстори на скарата и всякакви други вкусотии и лакомства изкушават малки и големи. Любителите на народното творчество пък имат възможност лично да се докоснат до него в училище за народни инструменти, където могат да получат уроци по гайда, кавал, гъдулка и тъпан; за поредна година ще има училище по народни танци, възстановка на Априлското въстание, народните борби. 

Акцент на първата съборна вечер ще е Виевската фолк група. Концертът им започва в 19 часа. Съборът продължава и на 13 май - неделя, от 10 часа.



Още по темата: общо новини по темата: 7
15.05.2018 »
12.05.2018 »
09.05.2018 »
09.05.2018 »
06.05.2018 »
01.04.2018 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Zapochna-tretiyat-Naroden-subor-na-Plovdiv-790711
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.