С уникални танци представиха в Пловдив концерта "Цветни мелодии от тюркския свят"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:04 / 04.04.2018Коментари ()3311
Генералното консулство на Република Турция в Пловдив беше домакин на концерта "Цветни мелодии от тюркския свят“. Събитието беше организирано под патронажа на Посолствата на Република Турция, Азербайджан и Казахстан в рамките на честванията на празника “Невруз".

С уникални мелодии и колоритни танци, артистите и танцьорите от ТЮРКСОЙ представиха богатото културно наследство на Тюркския свят, простиращ се от Азербайджан до Казахстан, от Турция до Тюркменистан.

ТЮРКСОЙ е една организация, която може да се нарече UNESCO на Тюркския свят. Споделя принципите и целите на UNESCO. В този контекст, сближаване на културите и укрепване на толерантността, са сред основните цели на организацията. Във време, когато се увеличава езикът на омразата и се разпространява все повече отчуждението и нетолерантността, светът има най-много нужда от диалог и взаимно уважение, а културата и изкуството са най-ефективният път за комуникация и разбирателство.

Артистите от Якутия, Азербайджан, Киргизия, Гагаузия /Молдова/, Хакасия /Русия/, Узбекистан, Башкурдистан /Русия/ и Турция със своите песни и танци дадоха на зрителите възможност да пътешестват до Тюркския свят.

Гости бяха: г-н Здравко Димитров – Областен управител на Област Пловдив, г-н Веселин Чипев – Зам. Председател на Клуба на консулите и Почетен консул на Молдова, г-жа Савина Петкова - Председател на Общински съвет, Г-н Димитър Георгиев – Почетен консул на Украйна, Ангел Папазов – Кмет на Първомай, Ректори на университети, Добрина Проданова - Председател на Търговско-промишлената камара, Посланикът на Казахстан в София, Ялчън Топчу-Главен съветник на Президента и бивш Министър на културата и туризма, Посланик Дюдейн Касеинов-генерален секретар на ТЮРКСОЙ.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/S-unikalni-tanci-predstaviha-v-Plovdiv-koncerta-Cvetni-melodii-ot-tyurkskiya-svyat-784323
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.