Евреите в Пловдив: Нашият хилядолетен и красив град не познава омразата между отделните етнически общности
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:11 / 12.11.2017Коментари ()7953
Организацията на евреите в Пловдив - "Шалом", излезе с декларация по повод поръгаването на паметника на Альоша.

В последно време ставаме свидетели на процеси, които въвличат еврейската общност на България в тълкуване на станали по време на Втората Световна война събития. Определени сили правят внушения. Злонамерено се драска варварски по паметници и с квалификации се обиждат групи от хора.

В петък това продължи, този път в Пловдив. Бе посегнато на Паметника Альоша. Свастиките и нацистките символи бяха съпроводени от враждебни надписи, отправени към евреите. Нас, представителите на българската, в частност на пловдивската еврейска общност, това ни наскърби и обиди. За съжаление, това отекна и в еврейски организации по света. Бе погазена паметта на 6 млн. наши сънародници, братя и сестри, загинали в лагерите на смъртта по времето на Холокоста. Категорично протестираме против този вандалски акт. Заставаме зад пловдивската общественост, която осъди това действие.Всички знаем, че всеки опит за разпространяване на омраза, ксенофобия и антисемитизъм се преследва от българските закони и вярваме, че съответните органи ще издирят нарушителите.

Искаме да напомним, че българските евреи са част от българското общество. Нашите деди са живели тук от столетия и са взели участие във всички борби в името на България. Участници са през годините в развитието на българската държава, в изграждането на нейната база и надстройка. Преди 75 години българския народ , Православната църква, интелигенцията спасиха от неминуема смърт своите еврейски сънародници и написаха една светла страница в историята на 20 век , която евреите по света никога няма да забравят.

Нашият хилядолетен и красив град не познава омразата между отделните етнически общности. Продължаваме да живеем заедно и приятелски, давайки пример на други общества по света в името на един справедлив свят!



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Evreite-v-Plovdiv-Nashiyat-hilyadoleten-i-krasiv-grad-ne-poznava-omrazata-mezhdu-otdelnite-etnicheski-obshtnosti-758049
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.