Младежът, убил жена на зебра в Пловдив, станал нов човек в затвора!
Автор: Мариана Панчева 08:31 / 01.11.2017Коментари ()14754
Превъзпитанието на Асен Гюрганчев вече е започнало, младият мъж работи в затвора, ползва се от доверието на администрацията и дори е станал "кмет" на зандана. Това са само част от мотивите, с които вчера защитата на младежа, прегазил пешеходка на зебра на бул. "Шести септември" и избягал, поиска замяна на присъдата му от 2 години и 8 месеца в условна, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Факт е, че починалата Бонка Куманова е пресичала на зебра, а подсъдимият вместо да намали, прави точно обратното - ускорява. Да се иска условно осъждане за смърт на пешеходна пътека с последвало бягство от мястото на произшествието - струва ми се нахално." Така пък контрира адвокатът на частните обвинители - дъщерята на починалата жена, адвокат Павел Смолички. Самите близки на Бонка Куманова поискаха справедливо наказание и нищо повече. 

Държавното обвинение пък упрекна и двете страни, че са стигнали до крайност в защита на тезите и исканията си. Прокурорът бе категоричен, че намира първоинстанционната присъда от 2 години и 8 месеца за правилна и справедлива. 

И така - прокурорът упрекна защитата на младежа, че прекалява с тезата за младостта на Гюрганчев, който "дори не успял да изживее своя абитуриентски бал", случващ се веднъж в живота, не могъл да завърши училище и прочие.... 

Частните обвинители пък - по мнение на държавното обвинението, са акцентирали прекалено върху високата степен на опасност, както и на факта, че Асен се е притеснил повече за колата като вещ, а не за човешкия живот. 

"Не изпадаме в крайност, когато сме изразили недоволството си от присъдата", контрира адвокат Смолички. 

Той изтъкна, че подсъдимият изцяло е признал фактите. Факт е, че Бонка е пресичала на зебра, а подсъдимият - вместо да намали, прави точно обратното - ускорява. По думите му при обстоятелства - смърт на пешеходна пътека и последвало бягство от местопроизшествието, да се иска условно осъждане граничи с нахалство. 

"Да избяга от местопроизшествието значи, че не е имал намерение да съдейства на властите. Тук въпросът е - човекът или вещта е по-важна. Ако това се случи, всички опити да се прекрати войната по пътищата ще са напразни", коментира той.

"Очевидно е, че поведението на Асен е укорително и дава основание да се повиши присъдата. И изпитите Асен винаги може да ги вземе, животът е пред него, но Бонка я няма."

"За пострадалите и 100 години да получи, няма да е достатъчно. Но едно наказание не бива да бъде жестоко", заяви на свой ред и защитата на Гюрганчев Зоя Тошкова. Тя сподели, че още в първоинстанционния акт е пропуснато да се спомене, че Бонка е изникнала на п
© Plovdiv24.bg
Цветя указват лобното място на жертвата на Гюрганчев
ътеката внезапно. Фактът с бягството и притеснението за автомобила тя обясни следното: 

"Треперел е за колата, защото тази кола е част от бизнеса на баща му и без нея става страшно. Треперел е, но не е бил щастлив, особено разбирайки за изхода от ситуацията. Ако обаче е имал намерение да избяга, нямало е да бъде открит в дома си."

Поиска смекчаване на присъдата и с аргумент, че Асен вече е започнал своето превъзпитание, откакто е в затвора. 

"Работи, ползва се с доверието на администрацията. Той се е превърнал в кмета на затвора, а е едно момче на 19 години. Неговите надзиратели не могат да го нахвалят. Съжалява за постъпката си, осъзнава какво е направил, вече е започнал своето поправяне. Не е и обществено опасен - няма криминални проявим учи в престижен техникум, помага в бизнеса на баща му. Обществото няма сметка от вкарването му в затвора. Едно наказание не трябва да е жестоко." 

Самият Асен Гюрганчев изказа своите искрени съболезнование. "Безкрайно съжалявам, признавам вината си", заяви в залата той. 

В крайна сметка апелативните магистрати отказаха да изменят мярката му за неотклонение "задържане под стража" заради опасност да се укрие и Гюрганчев ще чака окончателната си присъда в затвора. По размера на наказанието съдът ще се произнесе в рамките на законовия едномесечен срок.



Още по темата: общо новини по темата: 35
07.03.2018 »
31.10.2017 »
31.10.2017 »
31.10.2017 »
29.10.2017 »
08.07.2017 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Mladezhut-ubil-zhena-na-zebra-v-Plovdiv-stanal-nov-chovek-v-zatvora-755840
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.