Глобиха Панаира, съдът отмени санкцията
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:00 / 19.07.2017Коментари ()3908
© Plovdiv24.bg
С 10 000 лева глобиха Международен панаир - Пловдив заради некачествено гориво, санкцията е обжалвана пред Пловдивския районен съд, който я отменя. На свой ред и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор обжалва пред Административния съд в Пловдив, който обаче оставя в сила отмяната на санкцията.

Всъщност първоначалната имуществена санкция е наложена от Агенцията след проверка, извършена през август 2016 година в обект, управляван от дружеството. Изследвани са 1329 литра нафта от бензиноколонка, зареждаща мотокарите на Панаира. При извършено изпитване на контролната проба в акредитирана лаборатория е установено, че горивото не отговаря на изискванията за "пламна температура" - резултатът е под 40 градуса при норма 55 градуса. Извършено е изпитване и на арбитражната проба отново в акредитирана лаборатория със същия резултат, сочат материалите по случая. 

Нафтата не е предназначена за продажба. За установеното нарушение на дружеството е съставен Акт за установяване на административно нарушение и издадено наказателно постановление. Районният съд обаче решава, че за конкретния казус може да се приложи член от Закона за административните нарушения и наказания, касаещ "маловажни случаи" на административни нарушения.

Освен това магистратите считат, че стойността на намереното количество гориво, което не отговаря на изискванията, е било малко над 2000 лв., а наложената санкция е в размер на 10 000 лв., което е несъразмерно на установеното нарушение. С тези си аргументи Районният съд в Пловдив отменя размера на глобата на Държаваната агенция. От агенцията обжалват, но без резултат. Административния съд е окончателно и не подлежи на обжалване. 


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Globiha-Panaira-sudut-otmeni-sankciyata-735861
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.