Започна изграждането на нов тръбен орган в Раковски
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:23 / 17.06.2017Коментари ()2908
По инициатива на отец Димитър и благодарение на ентусиазма му след 25 години църквата "Пресвето сърце Исусово" в Раковски отново ще бъде огласена от звуците на нов тръбен орган. Това ще бъде вторият такъв инструмент в католическа църква в Южна България. Органът е пневматичен, има 12 регистъра, два мануала и педалиера. Общия брой на всички тръби е 8000. Преди това този инструмент е служил на вярващите в една германска енория и е на възраст около 60 години. Дървените тръби са изработени от специално дърво, от което се изработват цигулки.

Такъв тип инструменти е изключителна рядкост за нашата страна. Очаква се да прозвучи до края на месеца благодарение на италианският орган-майстор Алесандро Джиротто, който е в Раковски и работи неуморно за осъществяването на тази мечта.

Католическата църква "Пресвето сърце Исусово" в Раковски е втората по големина на Балканите след катедралата в Загреб. Междувременно започна традиционното детско лято в енория "Пресвето Сърце Исусово". С молитва, песни и приветствие от Отец Ивелин започнаха детските игри в двора на Църквата. Темата на лятното мероприятие е за радостта и надеждата. Това е актуално размишление ,което присъства в страни като Италия, Полша и като цяло в Европейските католически общности. 

По този начин децата ще опознаят отблизо и разберат по-задълбочено значението на тези благодати, които присъстват в живота им и да не ги забравят, когато пораснат. Освен спортните игри на открития терен има изградени уоркшопи за изработване на броенички, картички и рисунки, които после ще бъдат изложени на постоянен благотворителен базар в помощ на нуждаещите се. Детското лято ще продължи около месец.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Zapochna-izgrazhdaneto-na-nov-truben-organ-v-Rakovski-729727
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.