Изследват чуждите продукти, които се продават в търговските вериги у нас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:31 / 06.03.2017Коментари ()3041
©
Българската агенция по храните ще направи изследване на чужди продукти, които се продават в търговските вериги у нас. Повод за това е словашкото изследване, което доказва, че мултинационалните компании използват различни рецепти за храните, предназначени за пазарите в Източна и Западна Европа. 

На среща на министрите в Брюксел днес страната ни ще се присъедини към Чехия, Словакия, Унгария и Полша, които протестират срещу производството на храна с друго качество за техните граждани. Законът не ограничава съставките на даден продукт, стига те да са изписани на етикета, казва д-р Камен Николов от Агенцията по храните: 

Ако обаче има разминаване между това, което е обявено на етикета, и това, което съдържа продуктът, тогава вече говорим за нарушение и трябва да бъдат налагани санкции. Словашкото изследване все пак провокира интереса на нашия контролен орган и проверки ще има. 

След като беше съобщено за такива данни в Словакия, ние нямаме много полезни опции, така че и ние ще направим необходимото, за да видим какво има на нашия пазар. Според д-р Николов мултинационалните компании произвеждат по-евтини стоки за източния пазар заради по-ниската ни платежоспособност. Противодействието на това явление е информиран избор и въвеждане на стандарти за всички основни храни у нас.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Izsledvat-chuzhdite-produkti-koito-se-prodavat-v-turgovskite-verigi-u-nas-708738
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.