Строежът на ул. "Май" ще бъде подновен, няма археологически ценности
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:15 / 09.02.2017Коментари ()4026
© ПОТВ
Зрители на Пловдивската обществена телевизия сигнализираха за строеж на улица "Май", който според тях е замразен заради разкрити археологически находки при изкопните дейности. Според хората върху архитектката София Христева, която отговаря за обекта, е оказан натиск, за да бъдат подновени строителните дейности. Тя обаче категорично отрече отритото да има археологическа стойност.

Разрешителното за строежа на новата жилищна сграда на улица "Май" 1Б е издадено от главния архитект на район "Централен", а възложители са собствениците на парцела. Строителят е фирма с адрес на управление в село Ясно поле. Планираната продължителност на работа на строителната площадка е до 31 декември тази година. 

Според съседите обаче е възникнал проблем още при изкопните дейности, когато работниците са попаднали на ценни находки. Археологът София Христева обясни, че всъщност са намерили насипни пластове, изкуствено поставени в древността и всъщност представляват строителни отпадъци. Христева допълни, че комисията от министерството на културата, която е била на място е направила същия извод. 

Въпросът обаче, който остава, е как при изкопни дейности на 50 метра от строежа работници на ВиК бяха "разкъсани" от археолози, че рушат ценности. Разкопаното беше замразено и сега е обект на археологическо проучване или поне така сочат табелите. София Христева обаче е категорична, че строежът на улица "Май" ще бъде възобновен веднага щом времето позволи и снегът се стопи.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Stroezhut-na-ul-Mai-shte-bude-podnoven-nyama-arheologicheski-cennosti-703277
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.