Димитър Шишков: Богатите и известните ще си напазаруват политици и ще ги вкарат в парламента
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:41 / 22.12.2016Коментари ()3711
© Plovdiv24.bg
Мажоритарното гласуване е тежък популизъм - псевдоинтелигенти подведоха хората. Богатите и известните ще си напазаруват политици и ще ги вкарат в парламента, а гражданите бяха използвани за тези цели. Районирането от вносителите му е направено по безобразен механичен начин, посочи в студиото на Bulgaria On Air доц.д-р Димитър Шишков от Реформаторския блок.

Той посочи, че няма въведено машинно гласуване, както е по закон, няма преброяване на населението, няма изчистване на "мъртвите души" от списъците, които са около 1 милион души и сега тези метастази се пренасят в едномандатните райони. Направено е едно чисто механично райониране, в което има абсурди като това две села на 2 километра едно от друго да са в различни едномандатни райони, улици липсват от районирането, "мъртви" села, без секции в последните 3 избори, са сложени в районите, за да се постигне механично минималният брой избиратели за район. Пълен хаос, обобщи ситуацията с районирането Шишков.

Само в Джибути има такъв модел като чисто мажоритарно гласуване в два тура, РБ е твърдо против мажоритарния вот, добави той. Мажоритарният вот, особено както се предлага, е път да се влезе по втория начин в парламента - само богати и известни хора ще ставата депутати, без да е ясно кого представляват, освен лични и корпоративни интереси, а след като влязат в парламента - как ще правят мнозинства, за да се приемат техните законопроекти, няма обяснение, допълни Шишков.

По думите му могат да се направят две неща в тази посока - гласуване с преференции без праг или въвеждане на смесен като в Германия вариант - мажоритарни мандати с пропорционална система, като подчерта, че РБ и ГЕРБ имат непреодолими различия по този въпрос.

Борисов направи огромна политическа грешка като смеси резултатите от президентските избори с живота на кабинета и от там тръгна каскадата със следващи политически грешки. Горанов и Дончев дойдоха на преговорите с поръка да не се случи кабинет. Можеше да се постигне 10 % увеличение на пенсиите, както стана със заплатите на учителите - трябваха 130 милиона лева и излезе така, че няма тяхна политическа воля - на това крилo в ГЕРБ. Аз обаче ги питам с кого ще управляват в бъдещия парламент, добави Шишков. По думите му, РБ е бил коректив на ГЕРБ и е предотвратил негативно развитие по редица въпроси, но и се налагаха компромиси, за да върви управлението без сътресения, а при преговорите за кабинет не постигнахме консенсус.

Реформаторският блок е единствената алтернатива на БСП. Аз вярвам в дясното мислене на българския народ и в капацитета на РБ да се яви заедно и на следващите избори и пак да бъде в парламента. Тръгнаха си от Блока хора, които не издържаха - натискът над РБ винаги е бил голям и от ГЕРБ, и от БСП. Някои от колегите се предадоха, но ние продължаваме и мобилизираме РБ за предстоящите избори, добави още Шишков.



Още по темата: общо новини по темата: 527
18.08.2020 »
02.05.2018 »
05.04.2018 »
28.09.2017 »
28.09.2017 »
28.09.2017 »
предишна страница [ 1/88 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Dimitur-Shishkov-Bogatite-i-izvestnite-shte-si-napazaruvat-politici-i-shte-gi-vkarat-v-parlamenta-692422
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.