В автобуса за здраво зрение преглеждат безплатно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:25 / 10.11.2008Коментари ()1911
© Plovdiv24.bg
Телефонът 0 700 10 105, на който се записват желаещите да си изследват зрението безплатно, днес прегря от многото обаждания и блокира. Автобусът за здраво зрение ще паркира пред "Тримонциум" на 12 ноември и в продължение на два дни от 9 до 18 ч., както Plovdiv24.bg вече съобщи, водещи пловдивски офталмолози ще изследват за дегенеративни очни заболявания.

"Този автобус идва от София, а преди това е обиколил десетки европейски страни. Изследванията се осъществяват с изключително модерна и нова за страната ретинална камера, с която диагностицирането се извършва без разширяване на зеницата" - обясни на пресконференция днес д-р Илко Петков, директор на Шовен Анкерфарм.

"Макулната дегенерация е сред причините за настъпващата след 65-годишна възраст слепота. Рисковите фактори за тази болест са възрастта, фамилната обремененост, а и полът и цветът на кожата - повечето страдащи от  заболяването са бели жени" - каза доц. М. Конарева от очната клиника в университетската болница "Св. Георги". Тя препоръчва профилактика за всички, навършили 50 години; болестта, ако е налице, не се лекува, но при правилен режим - прием на подходящи хранителни добавки например, би могло да бъде забавена.

За двата дни в специалния автобус се очаква да бъдат прегледани над 300 души. Изследването продължава само четири минути.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/V-avtobusa-za-zdravo-zrenie-preglezhdat-bezplatno-65713
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.