Запазват "бонус 20 заплати" за ветераните в МВР
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:29 / 03.06.2016Коментари ()5976
© Plovdiv24.bg
Да се запази таванът от 20 заплати, но да има фиксиран брой месечни възнаграждения за определен брой прослужени години при напускане на системата на МВР. 

Такова предложение ще бъде направено между първо и второ четене на поправките в Закона за МВР, които бяха приети от НС. Това каза пред "Монитор" шефът на вътрешната парламентарна комисия и на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов

В одобрения проект, който е ключов за реформата на вътрешния министър Румяна Бъчварова е предвидено свиване на максималното обезщетение, което получават служителите със завиден стаж в системата от 20 на 12 заплати. Според действащите правила пък за всяка прослужена година в МВР се полага по една заплата, което дава възможност и на по-новите кадри да вземат допълнителни пари при напускане.

Според думите на Цветанов т.нар. стъпаловидно образуване на обезщетенията обаче е обсъждано като идея от вътрешната комисия, като членовете й имали еднакво виждане - приемат идеята като "един добър подход". 

"Един от вариантите е да се запази таванът от 20 заплати при пенсиониране, а преди това да има стъпаловиден начин на обезщетяване. Защото знаете, че в първите години държавата инвестира в тяхното обучение и не е и резонно за тези години да получаваш 12 заплати, както сега се предвижда. 

Може да се осъществи и вариантът, при който след 10-ата година да се получава обезщетение или ще се прави отчисление и след 5-ата година, за да може да има стъпаловидност. Тези, които са с дълъг трудов стаж, които са дали максимално на обществото и на държавата, която е инвестирала в тяхното обучение в началото, защо да не получат 20 заплати", коментира бившият силов министър. 

Той подчерта, че преди 15-20 години имало подобен стъпаловиден вариант за обезщетените в МВР. Цветанов допълни, че това са варианти, които ще бъдат дискутирани и с МФ. Щяло да се търси партньорството и на синдикалните организации, които обаче негодуват и от свиването на отпуспите за служителите на реда. 

По думите му не случайно е удължен срокът между първо и второ четене с три седмици. "Това е, за да имаме смислен, съдържателен дебат. Намираме общ език и съм сигурен, че ще го постигнем и при решенията между първо и второ четене. Може да направим и една кръгла маса с последно обсъждане преди внасянето в пленарна зала за второ четене", поясни бившият МВР шеф. 

"Това, което за мен е важно е, че в условията, в които днес работи системата, трябва парламентът да защити полицейския труд. Полицаите да дадат максимално от себе си всичко, което имат като професионални качества, за да може обществото да е по-спокойно", заключи той.

Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов също коментира, че идеята се обсъжда и се приема добре от депутатите. "На 15-тата година например получаваш 12 заплати, а на 20-тата - 17 заплати", лансира един от вариантите, който може да бъде разписан при окончателното гласуване на спорните текстове, които бяха атакувани от опозицията.


Още по темата: общо новини по темата: 88
27.06.2022 »
27.06.2022 »
03.06.2022 »
26.05.2022 »
23.05.2022 »
16.05.2022 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Zapazvat-bonus-20-zaplati-za-veteranite-v-MVR-645380
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.