ДПС дава задължителното гласуване на Конституционния съд
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:43 / 22.04.2016Коментари ()2594
©
ДПС ще атакува приетото вчера задължително гласуване пред Конституционния съд. Това заяви депутатът от партията Четин Казак в кулоарите на парламента. Той нарече този член, както и приетия днес член, според който българите в чужбина могат да гласуват само в дипломатическите представителства на България, "нечувано посегателство върху демократичните устои и демокрацията у нас".

Според Казак два члена от конституцията определят и защитават гласуването на българските граждани като право и то няма как да бъде превърнато в задължение, както бе записано в Изборния кодекс.

Днешното решение за гласуването в дипломатическите ни мисии в чужбина той определи като "още по-чудовищно посегателство върху правата на гражданите в услуга на национал-популизма". И предрече, че стотици хиляди българи зад граница ще бъдат лишени от право на глас, което е в остро противоречие с приетия член за задължителното гласуване.

Казак заяви от името на ДПС, че остро осъждат тези посегателства срещу правата на гражданите, че ще продължат да се борят с политически и законови средства срещу тези решения, че на предстоящата в неделя национална конференция ще приемат политическа декларация по този въпрос. И призова всички българи в чужбина да се присъединят към тяхната битка.

Накрая Казак предупреди, че следването на национал-популистичния уклон управляващите могат да стигнат до пропастта на безпътицата.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/DPS-dava-zadulzhitelnoto-glasuvane-na-Konstitucionniya-sud-635517
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.