Експерти от Басейнова дирекция и ученици ще вземат водни проби от Марица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:14 / 16.10.2008Коментари ()910
© Plovdiv24.bg
Басейнова дирекция -Пловдив съвместно с Регионалната лаборатория към ИАОС и ученици от у-ще "Патриарх Евтимий"-Пловдив ще вземат водни проби от река Марица. Инициативата се организира по повод Световния ден на мониторинга на водите - 18 октомври. Мястото на вземане на водната проба и нейното изследване ще бъде на река Марица при Пловдив, моста до Университета по хранителни технологии от 12:30 часа на 17 октомври (петък). През този ден Регионалните лаборатории към ИАОС организират Ден на отворените врати за всички граждани, които искат да се запознаят с дейността им. Екоексперти ще представят на ученици и граждани системите на мониторинга и контрола на водите.

Световният ден за мониторинг на водата се отбелязва от 2002 г., която беше обявена за Световна година на чистата вода. Оттогава през септември и октомври в цял свят се провежда мониторинг върху качеството на водата, като се наблюдават ключови показатели за здравето на хората и жизнеспособността на екосистемите. Идеята е в този мониторинг да участва широката общественост, доброволни мониторингови групи, организации за контрол на водата, училища и неправителствени организации. Световният ден за мониторинг на водата дава възможност за популяризиране и насърчаване на ползата от запознаването на обществеността с провеждането на контрол и мониторинг върху качеството на водата. Стремежът е да се насърчи по-доброто отношение на всеки отделен гражданин за опазването и подобряването на състоянието на водните обекти, както и насърчаване на инвестиционни програми за опазване и съхраняване на водните ресурси.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Eksperti-ot-Baseinova-direkciya-i-uchenici-shte-vzemat-vodni-probi-ot-Marica-62837
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.