Млада майка: Парк "Белите брези" невъзможен за деца. Защо?
Автор: Мариана Панчева 08:45 / 20.03.2016Коментари ()14400
©
Млада майка се оплака в редакцията на Plovdiv24.bg от запуснатото състояние на парк "Белите брези". Наш репортер се свърза с кмета на район "Южен", който разказа подробно за положението в парка, както и за бъдещите намерения на администрацията.

Публикуваме писмото на нашата читателка, а след това и отговора на Борислав Инчев.

"Аз съм майка на 2 близначета на година и половина. Живея в близост до парк Белите брези, защото е най-удобен като локация да водя децата си там, но.... В големия парк няма нищо, с което да могат да се забавляват моите, а и всички останали деца. В целия парк има 2 пързалки, един неработещ фонтан и един пясъчник, почти без пясък, но с изпражнения на кучета и котки. Може ли един от емблематичните паркове в квартала да изглежда така?"

"В Парк "Белите брези" е реализиран европейски проект през 2011 година, включващ реконструкцията на парка, подмяна на плочки, изграждане на ново осветление, монтиране на ограда, пейки,кошчета и е извършено озеленяване и система за напояване", коментира районният кмет.

По думите му съгласно действащите европейски изисквания по оперативните програми в период от 5 години не могат да се извършват никакви действия на обекти, в които са се инвестирали такива средства.

"Този 5 годишен период изтича в края на месец октомври тази година", поясни Инчев. "Ето защо, за съжаление, дотогава няма да е възможно да бъдат нито подменяни, нито монтирани нови детски съоръжения, както и други детски елементи.
Това, което може да се извършва като действия са само и единствено дейности, свързани с поддържането на зелените площи-косене, поливане, оформяне короните на дърветата, засаждане на цветя и подмяна на изгорели осветителни тела", поясни той, но допълни, че ще се предприемат действия по подмяна на пясъка в пясъчниците в момента, в който район "Южен" сключи договор с изпълнител за такъв вид дейност.

"След изтичането на този 5 годишен срок ще бъде възложено извършване на обследване и изработване на проект, който да покаже дали и какви нови детски съоръжения могат за бъдат монтирани там.

Възнамерявам така също да бъде покрита съществуващата сцена и да се изгради съблекалня към нея, за да може талантливите и даровити деца от района да имат още едно място на което да показват уменията си", съобщи за читателите ни още Борислав Инчев.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Mlada-maika-Park-Belite-brezi-nevuzmozhen-za-deca-Zashto-626898
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.