Частни съдилища погват 5700 българи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:22 / 11.03.2016Коментари ()4321
©
Частни арбитражни съдилища, които в последните години у нас никнат като гъби, вадят изпълнителни листове по търговски искове от 5 лв. до няколко милиона. 

Ползата на търговците от новоизлюпените "магистрати" е, че минали веднъж през тях, делата приключват без право на обжалване и доста често нищо неподозиращи хора се оказват със запорирано имущество, без въобще да са участвали в съдебен процес, обобщава "Монитор". 

Именно такава е съдбата на 5700 длъжници, срещу които са били издадени изпълнителни листове само за последната 2015 г. Част от тях са разбрали, че е имало дело, чак когато са получили поканите за доброволно изпълнение.

Едва една шеста са обжалвали - вероятно защото само толкова са запознати с процедурата, и в крайна сметка само 650 от решенията на арбитражните съдилища са били променени. 

Още по-абсурдното е, че реално почти всеки пълнолетен гражданин може да е медиатор в арбитражен процес, контрол има само върху изпълнителните листове, издадени въз основа на решенията на т.нар. съдилища, а бройката им е абсолютно неясна, защото няма регистър. А такъв няма, защото реално не са длъжни да се регистрират.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Chastni-sudilishta-pogvat-5700-bulgari-624682
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.