БАН иска легализация на марихуаната
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:22 / 09.03.2016Коментари ()3474
©
Българска академия на науките (БАН) се обяви в защита на индустриалния коноп. В официално писмо до здравния министър Петър Москов, до земеделския министър Десислава Танева и ресорните комисии към двете ведомства, учените изразяват подкрепа към внесените промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества. 

Промените са депозирани от Българска асоциация за индустриален коноп (БАИК), чиято мисия винаги е била легализацията на марихуаната у нас и в частност на индустриалния коноп. От БАН, освен че настояват промените да бъдат въведени, са приложили и становище на учени от Института по органична химия, според които легализиране на индустриалния коноп у нас ще мотивира и насърчи развитието на земеделието и преработвателната индустрия у нас.

Химиците дават за пример също редица страни, членки на ЕС като Австрия, Германия, Дания и Чехия, където има уредени законови регламенти, позволяващи култивиране и преработка на растения от вида на конопа.

От БАН пък дори конкретизират какво точно подкрепят в промените - в чл.29, ал.1 да отпаднат думите "предназначени за влакно, семена за фураж и храна и семена за посев", а след думите "издаване на разрешение, търговия", се добавя запетая и думата "преработка".



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/BAN-iska-legalizaciya-na-marihuanata-624249
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.