Собственикът на съборения тютюнев склад в Пловдив: Дочуване!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:06 / 08.03.2016Коментари ()8719
"Няма да давам коментар. Дочуване". Това бяха единствените думи пред "Дневник" на Георги Бранеков, член на съвета на директорите на "Пи Джей Трейд" АД и управител на притежаваната от дружеството фирма "Одрин 8", собственик на тютюневия склад на същата улица. 

Сградата, част от емблематичните за града тютюневи складове, бе почти изцяло съборена в неделя, като силната обществена реакция попречи тя да бъде напълно разрушена.

Междувременно от окръжната прокуратура в Пловдив казаха, че в рамките на заведеното вчера производство ще бъде изясняван и случаят с представения от Общината документ.

На пресконференция вчера кметът Тотев показа удостоверение, издадено от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) от 2010 г., който казва, че сградата на ул. "Одрин" 8 не е паметник на културата и е извън т.нар. охранителна зона на архитектурно-строителна недвижима ценност. 

На показания документ липсваха имена и подписи на издалите го експерти. Впоследствие Министеството на културата съобщи, че такова становище не е издавано, а събореният тютюнев склад е деклариран паметник на културата от 1977 година и се намира на територията на групов паметник - историческата зона на Пловдив.

Оригиналният документ от НИНКН, с който "Дневник" разполага, е със същия входящ номер и същата дата, който удостоверява, че сградата е разположена върху охранителната зона. 

"Обектите попадат в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов археологически и архитектурно-строителен паметник на културата, паметник на урбанизма и културния пейзаж ", пише в становището. 

В документа НИНКН заявява, че "всички искания за намеси в охранителната зона на недвижимите културни ценности се съгласуват ... от министъра на културата или от оправомощени от него длъжностни лица след писмено становище на НИНКН".


Още по темата: общо новини по темата: 100
03.01.2024 »
11.11.2023 »
18.03.2023 »
20.01.2023 »
04.02.2022 »
23.11.2021 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Sobstvenikut-na-suboreniya-tyutyunev-sklad-v-Plovdiv-Dochuvane-623793
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.