В пловдивски ресторант откриха препарирани орли, защитени от закона!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:29 / 23.11.2015Коментари ()4942
По сигнал от фондация "Биоразнообразие" експерти на РИОСВ – Пловдив със съдействието на IV РУП – Пловдив извършиха проверка на ресторант "Петър I" в Стария Пловдив. 

Констатирали са, че в резиденцията са изложени препарирани екземпляри на морски и скален орел, защитени от Закона за биологичното разнообразие. 

При проверката не са представени документи за произход на препарираните екземпляри и не е установен собственикът им. 

Присъствалият на проверката управител на ресторанта Емил Тиберов е отказал да предаде препарираните животни. С това той възпрепятства изпълнението на задълженията на експертите от РИОСВ – Пловдив да отнемат препарираните птици в полза на държавата. 

Като мотив за отказа управителят посочил отсъствието на собственика на имота, в който се намира ресторанта и имуществото в него.

Поради изключителната рядкост на морския орел в Закона за биологичното разнообразие е указано, че за притежаването на такъв вид се прилагат разпоредбите на чл. 278д от Наказателния кодекс, който предвижда освен глоби и лишаване от свобода до 5 години. 

Случаят е предаден от РИОСВ – Пловдив на Районна прокуратура - Пловдив за предприемане на действия по търсене на съответната наказателна отговорност на виновните лица.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/V-plovdivski-restorant-otkriha-preparirani-orli-zashtiteni-ot-zakona-598858
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.