Медицински специалисти от "Западен" обмениха опит с колеги от Габрово и Велико Търново
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:13 / 26.03.2015Коментари ()2470
На 21 и 22 март 2015 г се извърши обмен на добри практики на медицински специалисти от район "Западен" в градовете Габрово и Велико Търново. Те бяха водени от началника на отдел "Образование" Веселина Балджиева, като това е първият подобен обмен на опит, в който участват представители на пловдивски детски заведения. 

От звено "Здравеопазване" към района са взели участие 14 човека - 10 медицински специалиста, обслужващи здравните кабинети в училища и детски градини, директорите на двете детски ясли в "Западен", както и счетоводителите на дейността.

Във връзка с изпълнението на поставената задача, екипът е посетил Целодневна детска градина "Явор" в град Габрово. Те са разгледали детското заведение, състоящо се от 2 сгради в един двор, както и работното место на медицинския специалист. В това детско заведение има 10 групи и 280 деца. Община Габрово е разпоредила 2 медицински сестри да обслужват големия брой деца.

На работната среща са били повдигнати въпроси за системата за постигане на безопасност на храните, снабдяването с храни, участието на медицинското лице в изготвяне на менюта за хранене на децата, условията и препаратите за поддържане на хигиената в детското заведение, работното облекло, спешните шкафове и профилактиката. 

След ЦДГ "Явор" екипът от Пловдив е посетил детска ясла "Славейче". Тя се помещава в стандартна сграда, като едната от занималните е превърната в музикално-физкултурен салон. 

Там са проведени срещи с директора на детската ясла, синдикалистката и педагога. Обсъдени са всички въпроси относно работата с деца от 1 до 3 години. Общият извод от разговорите е, че вследствие на демографския срив намалява общият брой на децата в градовете. 

Коментирало се е също и това, че намаляват специалистите в областта на здравеопазването, които искат да се занимават с деца. Като цяло, срещите и в двете детски заведения са преминали в дух на разбирателство и сътрудничество и са били изключително полезни и за двете страни.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Medicinski-specialisti-ot-Zapaden-obmeniha-opit-s-kolegi-ot-Gabrovo-i-Veliko-Turnovo-548620
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.