Ето какво трябва да направите, за да ви санират жилището безплатно
Автор: Мария Морунова 09:32 / 13.01.2015Коментари ()10489
©
10% от годните, т. е. отговарящи на условията, сгради за саниране по националната програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са в Пловдив. Това заяви зам.-кметът Димитър Кацарски, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Припомняме, че националната програма осигурява 100% финансиране за саниране на панелки.

Зам.-кметът разясни, че по програмата могат да кандидатстват всички многофамилни сгради с минимален брой апартаменти в сградата 36.

"Може да се кандидатства, като най-напред етажната собственост регистрира Сдружение на собствениците. Регистрацията на това сдружение е задължително след общо събрание на всички собственици и минимум 67% от гласовете на собствениците са "за" участие в програмата. След това Сдружението се регистрира в съответното кметство, а от там и в Агенцията по вписванията. Издава се и Булстат", коментира Кацарски.

Оттам насетне Общината отговаря за провеждането на обществени поръчки за избор на изпълнител. Фирмата, която е избрана за определена сграда, ще възлага по-нататъшните дейности на инженеринг.

Програмата финансира дейности по конструктивно обследване на сградата, а след това и укрепване; обновяване на общите части на сградата (покрив, фасада и т. н.), както и мерки за енергийна ефективност (топлоизолация и подмяна на дограма, ремонт или подмяна на вътрешни инсталации, ремонт на електроинсталация, енергоефективни мерки в асансьорите, дори и изграждане на инсталации за ВЕИ).

"Санирането допринася за поне 50% намаляване на разходите за отопление и нещо много важно - удължава живота на сградата", подчерта още зам.-кметът.

До края на януари ще бъдат публикувани и още необходими указания към общините и Сдруженията на собствениците, както и необходимите документи за кандидатстване пред общините, които са образци.

"Колкото по-бързо, толкова по-добре", посъветва Кацарски собствениците на жилища и подчерта, че е много важно на тези общи събрания да решат точно по какви позиции искат да кандидатстват.

Вече първите указания по програмата са разпратени по районни кметства и от понеделник стартираха консултациите със собствениците. Повече информация може да бъде намерена и на сайта на МРРБ.



Още по темата: общо новини по темата: 286
11.04.2024 »
07.03.2024 »
29.02.2024 »
26.01.2024 »
19.01.2024 »
19.01.2024 »
предишна страница [ 1/48 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Eto-kakvo-tryabva-da-napravite-za-da-vi-sanirat-zhilishteto-bezplatno-535340
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.