Китайски общинар възхитен от Пловдив
Автор: Мария Морунова 12:56 / 16.07.2014Коментари ()2112
© Plovdiv24.bg
Три студентки от Пловдивски университет със специалност "Български и китайски" получиха стипендии за едногодишно обучение в китайския град Шънджън, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Стипендиите са в размер на около 5000 евро на човек и са осигурени от община Шънджън. С тези пари пловдивските девойки Борислава Борисова, Веселина Урумова и Христина Кръстева ще се издържат в китайския мегаполис. Момичетата ще изучават китайски в университета на Шънджън.

Стипендиите на девойките бяха връчени от кмета на Пловдив Иван Тотев и представителя на Шънджън в града на тепетата Дерек Фънг.

Градоначалникът припомни, че тези стипендии са част от подписания договор за побратимяване с китайския град. Той заяви също, че побратимяването между двата града е в посока засилване на културния и образователен обмен. В китайския град ще бъде разкрит и офис, в който ще работят представители на Пловдив. Те ще са там за около две години, ще заминат през септември.

Дерек Фънг ще бъде в Пловдив в продължение на 3 месеца. Той ще работи в града на тепетата с екипите на община Пловдив и Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие.

"Целта на работната група е задълбочаване обмена и сътрудничеството между най-стария жив град в Европа и най-младия мегаполис в Китайската народна република", коментира Дерек Фънг.

Той сподели, че е изключително впечатлен от посрещането му в Пловдив, че тук се чувства като у дома си. Похвали природата на Пловдив, историческото наследство на града, както и интересните легенди, свързани с него.

На пресконференцията присъстваше и председателят на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие Ангел Христозов.




Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Kitaiski-obshtinar-vuzhiten-ot-Plovdiv-504215
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.