Жестоки глоби чакат пловдивчани за неправилно изхвърляне на боклуци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:50 / 10.07.2014Коментари ()7051
© Plovdiv24.bg
Нова наредба за управление на отпадъците приеха общинските съветници на Пловдив днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това стана единодушно с 41 гласа "за", нито един "против" или "въздържал се". 

От името на вносителя главният еколог на Общината Стефан Шилев обясни, че Наредбата е направена в съответствие със Закона за управление на отпадъците. Тя набляга на разделното събиране на отпадъци, по-лесното им рециклиране и определя правилата при предаването на хартия, пластмаса и стъкло. 

По този начин се стимулира разделното сметосъбиране, което ще се промотира в различни учебни заведения в града под тепетата, за да се създадат съответните навици у децата. 

Глобите, които се предвиждат, за граждани варират от 500 до 2000 лева, а за фирми могат да достигнат до 50 000 лева според нарушението. Санкциите ще се налагат в случаите, когато фирми или частни лица изхвърлят отпадъци на неразрешени места.

Шилев апелира към гражданите при забелязване на нередност по отношение на събирането на отпадъци или при палене на контейнерите за смет да сигнализират в Общината, Инспектората или отдел "Екология".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Zhestoki-globi-chakat-plovdivchani-za-nepravilno-izhvurlyane-na-bokluci-503263
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.