Пловдивски писатели протестираха пред Областна управа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:08 / 04.07.2014Коментари ()2175
©
Пловдивските писатели протестираха символично пред Областната управа срещу отдаването на търг на Къща "Ламартин", която от години ползват за своите изяви. Търгът за отдаване на къщата под наем на нови собственици, насрочен за днес, не се проведе поради липса на кандидати.

Близо 10-ина представители на Дружеството на пловдивските писатели се събраха още в 10 часа пред Областната управа, която чинно бе охранявана от Специални полицейски части и звено "Сигма". 

След 11 часа писателите бяха приети във фоайето на Областната управа от Стефан Каменов, директор Дирекция "Държавна собственост", който ги информира, че търгът не се е провел и че следващият е насрочен за след 1 месец.

Каменов каза, че не е безразличен към темата, тъй като майка му, Емилия Каменова, е също писател. Той увери, че дори да се намери наемател, договорът с него ще бъде прекратен в момента, в който писателите покажат решение на МС, че къщата им се предоставя безвъзмездно отново. 

Проблемът сега се състои в това, че писателите не са си подновили документацията, след като вече са дружество с обществена цел, а не частно дружество. Техният предишен договор е изтекъл. 

Сега отново трябва да депозират в Министерството на културата искане за предоставянето на Къща "Ламартин" за безвъзмездно ползване на тяхното дружество. 

Къщата "Ламартин" в Стария град е била дадена на Дружеството на пловдивските писатели с договор от Община Пловдив до 1998 г. Къщата е публична-държавна собственост и не може да се продава и да се ползва за търговски цели. Тя е обявена за паметник на културата от 1978 г.


Източник: радио "Фокус"


Още по темата: общо новини по темата: 2
03.07.2014 »
30.06.2014 »

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivski-pisateli-protestiraha-pred-Oblastna-uprava-502401
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.