Проф. Божидар Димитров пред Plovdiv24.bg: Ще помогна проектът за Небет тепе да се случи, той е много важен за Пловдив!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 06:00 / 16.06.2014Коментари ()8427
© Plovdiv24.bg
Проектът за Небет тепе трябва да бъде реализиран, защото от него ще спечели Пловдив и пловдивчани и аз ще опитам да помогна това да се случи. Ще бъде възстановена част от крепостната стена и 14-метровата кула. Това ще ни покаже един европейски град с много стара и богата история, който буквално ще бъде видим от много далече. Така проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, коментира пред репортер на Plovdiv24.bg опасенията на някои археолози и архитекти, че обектът може да бъде обезценен и превърнат в имитация, като се профанизира с неподходящи атракции.

"Няма такава опасност, защото имаме точни документални данни от XV-XVI век как е изглеждала крепостта. По света има стандартизация при реставрирането и по този начин автентичността на оригинала ще бъде запазена на 99 процента. Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще даде мнение, с което обикновено министерството на културата се съобразява. 

Считам, че държавата трябва да даде зелена светлина за този проект. Подобни паметници и крепостни стени бяха възстановени в Пещера, Созопол, Белчин и на други места из България и трябва да ви кажа, че интересът на туристите към тях е огромен, а това неминуемо раздвижва и икономиката на даденото място", разказа проф. Димитров.

Кметът Иван Тотев от своя страна заяви, че този дебат е полезен за града ни:

"Чрез него ние буквално се потопихме в историята на Пловдив. Намерихме гравюри от XV-XVI век. Това са важни данни за това как е изглеждал Пловдив, непознати досега за широката общественост. Това много ни помага, защото по този начин добиваме реална представа как е изглеждал градът ни през онези сравнително непознати векове. Тази визуална представа е уникална и ни дава увереност да продължим да работим с желание нещата да се случат. Пловдив заслужава да има такъв обект - той безспорно ще бъде много посещаван и ще е част от културно-историческото наследство. Кулата е била издигната на 14 метра височина, крепостната стена - на 8 метра. Така и ще ги възстановим - както са били. За да запазим гледката към града, няма да вдигнем крепостната стена по цялата й дължина, а само част от нея. В момента кандидатстваме по Норвежката програма, но дори да не се получи там, мисля, че общината може да финансира проекта, чиято прогнозна стойност е 3-4 милиона лева, а инвестицията да се изплати за една година", обнадежден е Тотев.

Проектът ще допринесе за възстановяване и опазване на културното наследство за бъдещите поколения, ревитализиране на пространства и развитие на музеи на открито.




Още по темата: общо новини по темата: 135
09.05.2024 »
26.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/23 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Prof-Bozhidar-Dimitrov-pred-Plovdiv24bg-Shte-pomogna-proektut-za-Nebet-tepe-da-se-sluchi-toi-e-mnogo-vazhen-za-Plovdiv-499165
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.