Старейшините от ГЕРБ Карлово посетиха Копривщица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:03 / 14.04.2014Коментари ()1403
Над 30 съмишленици и членове на Старейшини ГЕРБ Карлово посетиха през почивните дни архитектурно-историческия резерват Копривщица. Там те поднесоха венец на мавзолея-костница "Априлци" в памет на всички герои и мъченици от Априлското въстание, загинали за свободата на България.

Посетиха къщите-музеи на писателя Любен Каравелов, на поета Димчо Дебелянов, на революционерите Тодор Каблешков и Георги Бенковски. Групата беше водена от председателят на структурата доктор Мима Чешмеджиева. Старейшините направиха това посещение по повод годишнината от Априлското въстание. 

В Копривщица те са посетили и първото килийно училище, в което е учителствал Неофит Рилски, както и първото класно начално училище, създадено със съдействието на Найден Геров, както и училище "Св. Св. Кирил и Методий". В катедралния храм "Света Богородица" Старейшини ГЕРБ са запалили свещичка в памет на героите и са се поклонили на гроба на Димчо Дебелянов. 

В края на обиколката старейшините споделиха, че са почувствали духа на това средище на просветата, книжнината и културата от времето на Българското Възраждане. 

Възхитили са се от дарителския, безкористен дух на богати и влиятелни родолюбиви хора от Възраждането, градили чешми, църква, училища, манастири, помагали в печатането на книги за просвещението и просперитета на България. Доктор Чешмеджиева сподели още, че според нея докато я има тази история, ще е жива и Родината ни.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Stareishinite-ot-GERB-Karlovo-posetiha-Koprivshtica-489026
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.