За последните 10 дни в Пловдив: Без наднормени нива на фини прахови частици
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:37 / 26.03.2014Коментари ()2945
© Plovdiv24.bg
През последните 10 дни в двата пункта за мониторинг на атмосферния въздух, разположени на територията на Пловдив няма регистрирани наднормени стойности по показатели фини прахови частици и азотен диоксид в атмосферния въздух. Това информират от дирекция "Екология и управление на отпадъците" в Община Пловдив. 

Пунктовете са част от Националната система за мониторинг на околната среда и осъществяват непрекъснато наблюдение на показателите определящи качеството на атмосферния въздух. Допълнително за формиране качеството на атмосферния въздух на гр. Пловдив влияят и неблагоприятните климатични условия, и географско разположение на общината. 

С настъпване на пролетния сезон и повишаване на денонощната температура на въздуха намалява и въздействието на основния източник при формиране качеството на атмосферния въздух, а именно изгаряне на горива за отопление в бита. 

Въпреки това остава въздействието на транспортен трафик, строителни дейности и други неорганизирани източници при формиране на емисии на територията на общината.

Общинската администрация е насочила усилията си към сезонно почистване на улична мрежа, в т.ч. повишаване на ефективността и честотата на почистванията, увеличаване на почистваните територии, мероприятия по залесяване, реконструкция и модернизация на улична инфраструктура, повишаване енергийната ефективност, включително потреблението на природен газ на сгради общинска собственост и др. 

От дирекция "Екология и управление на отпадъците" отново призовават обществеността към спазване на изискванията в местната нормативна уредба с цел недопускане формиране на прахови емисии. Опазване чистотата на атмосферния въздух е отговорност на всеки един от нас и зависи от избора ни на придвижване, опазване на чистотота на площите, повишаване на енергийна ефективност на частни сгради и др. 

Усилията, положени от пловдивската общественост, съчетани с дейностите на общинската администрация ще допринесат за повишаване качеството на атмосферния въздух и подобряване качеството на живот на пловдивчани.


Още по темата: общо новини по темата: 376
11.04.2024 »
11.04.2024 »
17.03.2024 »
03.03.2024 »
18.02.2024 »
17.01.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Za-poslednite-10-dni-v-Plovdiv-Bez-nadnormeni-niva-na-fini-prahovi-chastici-485866
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.