Еколози към пловдивчани: Използвайте екологично чисти горива
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:56 / 13.03.2014Коментари ()4108
© Plovdiv24.bg
Замърсителите на атмосферния въздух се формират от различни източници с естествен характер или са свързани с човешката дейност като резултат на процеси на горене в това число комунално-битови отоплителни инсталации, автомобилния трафик, състоянието на пътната инфраструктура, неблагоприятни метеорологични условия и др. 

Това припомнят от дирекция "Екология и управление на отпадъците" в Община Пловдив. Усилията на администрацията са насочени към повишаване енергийната ефективност, включително на потреблението на природен газ на сгради общинска собственост, дейности по текущо и сезонно почистване на улична мрежа, в т.ч. повишаване на качеството и честотата на почистванията, увеличаване на почистваните територии, закупуване на нова специализирана техника, реконструкция и модернизация на улична инфраструктура, мероприятия по залесяване и др. 

През отоплителния сезон на местно ниво основен източник на замърсяване е изгарянето на твърди и течни горива в бита. Причина за това са ниските емисии от комините на жилищните сгради и специфичните метеорологични условия през зимния сезон, при което се намалява възможността за разсейване на атмосферните замърсители. Емисията на фини прахови частици е сезонна и прекъсната, в обратно пропорционална зависимост от околната температура, т.е. нараства с понижението на температурите, информират еколозите.

Тенденцията показва, че ежегодно през зимния сезон са анализирани най-високите средномесечни стойности, което рефлектира върху средногодишната концентрация. През настоящия месец март е регистрирано едно единствено превишение на средноденонощната норма - на 1 март. След тази дата няма регистрирани превишения на стойностите на фините прахови частици в градския фон на Пловдив. 

В тази връзка призоваваме към използване в бита на екологично чисти горива с ниско пепелно съдържание, както и качествени съоръжения за изгаряне на горивата, алтернативни методи на придвижване, използване на градски транспорт, организиране на споделени пътувания, повишаване на енергийна ефективност, саниране на частните сгради и др.

Усилията, положени от пловдивската общественост, съчетани с дейностите на общинската администрация, ще допринесат за повишаване качеството на атмосферния въздух и подобряване качеството на живот на пловдивчани, заявяват от дирекция "Екология и управление на отпадъците".


Още по темата: общо новини по темата: 376
11.04.2024 »
11.04.2024 »
17.03.2024 »
03.03.2024 »
18.02.2024 »
17.01.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Ekolozi-kum-plovdivchani-Izpolzvaite-ekologichno-chisti-goriva-483637
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.