Оригинална авторска изложба в Етнографския музей
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:43 / 17.06.2008Коментари ()1142
Изложба на авторски тъкани и огърлици от стъклени мъниста беше открита вчера в Етнографския музей в Пловдив. Творбите са ръчно изработени на основата на българската традиция от Елена Драмова от Пловдив и Стоян Маринов от Добрич. Изложбата е под заглавие "Тъкано и синчано - синчано и тъкано".

16 юни е първият ден от Русалската неделя - седмицата между Петдесетница и Еньовден. Празникът е избран от авторите, тъй като бележи разделянето на годишния цикъл от лятното слънцестоене. Вярва се, че тогава идват свръхестествени същества, наречени русалки. Ще бъде представена възстановка на характерни предхристиянски ритуали и обредни действия за плодородие и предпазване от злите сили.

Произведенията в изложбата са осъвременени интерпретации на образци от фонда на Етнографския музей в Пловдив. Те носят посланията и кодовете на традиционния орнамент, без да променят същността му, но с модерен изказ, изграден чрез техника, колорит, форма и други похвати. Традиционните орнаменти носят символите на четирите елемента - земя, въздух, небе, огън. Техните съответствия са намерени в българската народна поезия и проза за одухотворена чрез словото подплата.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Originalna-avtorska-izlozhba-v-Etnografskiya-muzei-47505
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.