Пловдивски кокони дефилират и танцуват в Етнографския музей
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:25 / 25.11.2013Коментари ()1935
©
Дефиле под надслов "Пловдивската кокона - модна икона" ще събере ценителите на дамски аксесоари от Възраждането до 21 век на 27 ноември, сряда, от 17.30 часа в Етнографския музей. Музеят партнира на Читалище "Възраждане" в реализацията на проекта "Пловдивска кокона 2019", подкрепящ кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019. 

Дефилирайки с уникални рокли, костюми, пелерини - експонати на музея, 6 момичета от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства ще се превъплътят в изкусителни пловдивски кокони от Възраждането. Те ще представят колекция от шапки, шалове, ръкавици, чантички, ветрила, чадъри и други модни аксесоари, внос от Западна Европа от края на ХІХ и началото на ХХ век. 

Във втората част на дефилето младите манекенки ще играят себе си, предрешени като днешни кокони с модерни реплики на аксесоари, сътворени чрез позабравеното древно приложно изкуство - плъстене. Те са с марката на майстор Пенка Ставрева и Ателие "Кокона 2019" , функционирало в рамките на същия проект.

Между двете части на дефилето пловдивските кокони ще се завъртят във вихъра на едноименния танц на Ансамбъл "Тракия".

Изложбата на 2 декември, понеделник, от 17 часа в Читалище "Възраждане" ще постави естетска точка на проекта "Пловдивска кокона 2019". 30-те дами, участвали в Ателие "Кокона 2019", ще подредят "нарисуваните" и "моделираните" - чрез мокро и сухо плъстене - свои творби, показани и в дефилето: брошки, гердани, чантички, шалове, пана, сувенири.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivski-kokoni-defilirat-i-tancuvat-v-Etnografskiya-muzei-465881
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.