Атрактивно шествие за празниците на Стария град
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:26 / 19.09.2013Коментари ()5202
©
С атрактивно шествие от стълбичките на Каменица ще се открие тазгодишното издание на Празниците на Стария град, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Събитието, под мотото "Врата във времето", започва на 23-ти септември и ще продължи до 29-ти септември. Инициативата за едноседмичните тържества е на Общински институт "Старинен Пловдив" и община Пловдив. 

"Програмата на празниците на Стария град е направена като разходка във времето, каквото е и мотото на събитието. Търсено е изцяло пловдивско участие на хора, допринесли много за развитието на културния живот на града", каза по време на пресконференция Амелия Гешева - шеф на Общинския институт, която заедно със зам.-кметът Стефан Стоянов представиха програмата на събитието.

На 23 септември в 17:30 в Иконната галерия на ул. "Съборна" 22 ще се състои изложбата "Християнските празници през септември" - проект на ГХГ - Пловдив.

В 18:00 часа в Данчовата къща изложба с карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов.

В 19:30 часа на Римски стадион, а при лошо време в Балабанова къща, ще е официалното откриване на Празниците на Стария град с рецитал на Милчо Левиев - пиано и Огнян Видев - китара.

Филмовата премиера "Една филибелийска история: "Дъждовен ден"- филмова премиера ще се състои от 20:30 на Римски стадион, (при лошо време - Балабанова къща). Режисьор и сценарист е Андрей Чертов. Специални гости на премиерата са Огнян Видев, Милчо Левиев, Мая Новоселска.

Във втория ден на празниците от 15 часа в двора на галерия "Златю Бояджиев" ще се състои  работно шоу с малки и големи художници "Писани каручки"и фолклорна програма с участието на гайдарска формация и танцов състав към СОУ "Л. Каравелов" и вокална група "Сладурани мини". 

Пак в същия час на Хисар капия ще се открие изложба-фотографии по проект на младежка работилница "Виж не-виждания Стар град".

В15:30 в Къща Недкович ще се прожектира и "Не ВИЖ - Не ЧУЙ" - късометражен филм, разказ в разказа за незримите и неизречени обещания - по проект на младежката работилница. "Виж не-Виждания. 

В 17.00 в Къща Георгиади ще е юбилейната изложба, посветена на арх. Христо Пеев - първият изследовател на пловдивската възрожденска къща.

В 18:00 на Римски стадион ще се състои концерт на Биг Бенд - Пловдив, а в същия час в Балабанова къща- "Иван Андонов - в думи, картини и филм" - изложба и представяне на биографичен албум. Специални гости ще са  Люба Маричкова, Мария Статулова и Стефан Данаилов.

Кино прожекцията "Дами канят" (1980) с режисьор: Иван Андонов ще може да се види от 20:00 часа на Римски стадион, (при лошо време Балабанова къща). Специални гости на прожекцията са отново Мария Статулова и Стефан Данаилов.

на 25 септември от 9:30 - 18:00 часа в Къща музей на Христо Г. Данов се организират занимания във възрожденска класна стая, организирани от РИМ - Пловдив - "Уроци по буквара от 1880 г.".

Следват експозиция "Димитър Киров" и "Заедно в Пловдив" - фотоизложба на Фотографска задруга - Пловдив в 16:30 часа. 

От 17:00 часа в Балабанова къщаще бъде представена книгата на Йордан Детев "Светът общува с Боговете",  продължение на "Краят на Тракийската Атлантида".

В 17:30 галерия "Енчо Пиронков" ще представи изложбата на ГХГ "Енчо Пиронков и приятели". Концертът на ученици, лауреати на НУМТИ "Добрин Петков" - Пловдив ще е от 18:30 на Римски стадион (при лошо време Балабанова къща).

На 26 септември от 17:00 часа в къща музей "Георги Божилов - Слона" ще се състои конкурс за стари градски песни "Мелодии от времето", а от 17.30 часа в къща Хиндлиян -"Пловдив: перо и маска", изложба на Национален литературен музей.

На същия ден от 18:30 часа на Римския стадион ще се проведе "АМТИИ - мода", ревю- спектакъл с участието на Академичен фолклорен ансамбъл и студенти от специалност "Дизайн и облекло".

В 19:30 часа в Концертна зала на ОФД - Пловдив ще се състои откриването на  "Дни на музиката в Балабановата къща" с концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера - Пловдив.

От 10:00 до 13:00 часа на 27 септември в Балабанова къщаще бъдат представени резултатите от студентски практики в ОИ "Старинен Пловдив".

В 11.00 часа на Хисар капия ще е откриването на Панаира на занаятите "Споделеният Пловдив".

"За сбъдното и мечтите..." - паметната изложба, посветена на Арх. Вера Коларова, организирана от ОИ "Старинен Пловдив" е в Къщата на Георги Данчов от 18 часа. 

в 19:30 часа но Римския стадион ще се проведе концерт, посветен на Европейската нощ на учените "Музикално пътешествие из Европа" с участието на студенти от: АМТИИ - Пловдив, ПУ "П. Хилендарски", МУ - Пловдив и УХТ - Пловдив.

На 28 септември от Стълбичките на Каменица до Лапидариума ще премине "В стъпките на времето" - ретро шествие с празнична програма от ансамбъл "Тракия", Държавна опера - Пловдив, творчески формации на ОДК - Пловдив, Духов оркестър - Пловдив и много други приятели на Стария град.

В 10.00 ча на ул. "Съборна" стартира Панаира на занаятите "Споделеният Пловдив", работилници за изработка на тематични сувенири, пред аптека "Хипократ" ще има Ретро фото".

Галерия "Златю Бояджиев" ще представи в 11:00 часа "Духовно огледало" - панорама на детското творчество с работилнички и музикална програма, а половин час по-късно в къща Георгиади "Моят Пловдив" - валдорфска работилница с детски ръце и сърце".

До 15 часа пред Антикварния център на ул. "Съборна" ще се състои шоуто "Писани каручки" - работно шоу с малки и големи художници.

От 18:30 часа на Античния театър ще изнесе концерт Ибряма- и оркестър "Тракия". 

Последният ден на празниците започва в 10:00 часа с "Духовно огледало"-панорама на детското творчество с работилнички и музикална програма в галерия "Златю Бояджиев".

От 10:30 от  Община Пловдив до Лапидариума ще пермине дефиле на приказни герои от детските градини в града "В съкровищницата на приказките".

В  същия час в галерия "Енчо Пиронков" ще се състои среща с писателката Божана  Апостолова и малката Божана по повод книгата "В приказния свят на "Малката Божана" 

От 11:15 часа на Лапидариума ще може да се види "На приказки с Топчо", постановка на Държавен куклен театър - Пловдив, а 15 минути по-рано на Римския стадион ще стартира състезание по ориентиране "Открий съкровището".

Plovdiv24.bg е медиен партньор на събитието.



Още по темата: общо новини по темата: 12
30.09.2013 »
27.09.2013 »
27.09.2013 »
27.09.2013 »
27.09.2013 »
26.09.2013 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Atraktivno-shestvie-za-praznicite-na-Stariya-grad-454745
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.