От 2013 г. плащаме данъци и осигуровки по една сметка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:13 / 12.12.2012Коментари ()5469
© Plovdiv24.bg
От 1 януари 2013 г. Националната агенция за приходите слага началото на един много важен проект, който ще улесни значително клиентите на Агенцията и ще намали бюрократичната тежест и изисквания при плащането на данъчните и осигурителните задължения. От новата 2013 година данъците и осигуровките вече ще се плащат по една сметка, без кодове за вид плащане, без изрично уточняване на вида на плащането, основание за плащане и т. н. Значително се намалява броят на плащанията, сега те са средно 5 на месец, с въвеждането на единната сметка ще се сведат до едно или две за месец.

Плащанията ще се разпределят автоматично в зависимост от датата на плащане на задълженията, отразени в индивидуалната данъчно-осигурителна сметка на всеки клиент - физическо или юридическо лице.

С единната сметка НАП ще отговори на едно от най-масовите оплаквания от граждани и фирми - въпреки преведени средства за данъци и осигуровки, в системата да стоят задължения поради неправилно попълнен код за вид плащане, грешно посочен документ в платежното и т. н.

На практика сега, дори и декларираната сума да съвпада до стотинка с преведените средства, ако е допусната грешка в платежното - фигурирате като длъжник, а плащането стои неуточнено, докато не Ви потрябва удостоверение за липса на данъци, например и не посетите офис на НАП.

Това вече няма да е така. Активирана е нова, ключова електронна услуга - "Справка за задължения". Всеки, който има ПИК или електронен подпис може да провери какви задължения и извършени плащания има в системата на НАП.

Има задължение, за което клиентът твърди, че има плащане, което не е отразено в системата - трябва да се докаже с платежен документ - вносна бележка от банката за нареденото плащане. 

Е-услугата "Справка за задължения" е първата фаза от по-мащабния проект за въвеждането на единната сметка от началото на 2013 г.

От 1 януари 2013 г. започва да действа "Единна сметка"

В тази връзка след 1 януари НАП започва кампания за събиране на всички просрочени задължения

Новости във връзка със старта на единната сметка от 2013 г.:

При доброволно плащане на данъци и осигурителни вноски - една сметка и за двата вида плащане (с изключение на ДЗПО)

Принудителното събиране на задълженията - по отделна сметка

Премахване на кодове за вид плащане

Автоматично обвързване на постъпилите плащания с вписаните в сметката задължения по реда на възникването им - решава оплакванията, свързани с преведени средства, но необвързани в системата.

При повече задължения с един и същ срок за плащане те се погасяват съразмерно.

Промяна в сроковете за плащане на осигурителни вноски и авансовите вноски по ЗКПО

Още едно облекчение за хората - уеднаквяване на дължимата лихва за просрочие за невнесени задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски. Досега лихвите за осигуровки бяха два пъти по-високи от тези за данъци.

Промяна в сроковете за подаване на декларации 1 и 6 - тези срокове се уеднаквяват. Следователно се очаква едновременно подаване на месечните декларации от осигурителите, като пакет. По този начин се намаляват възможностите за осигурителни измами.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Ot-2013-g-plashtame-danuci-i-osigurovki-po-edna-smetka-401986
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.