Община Пловдив единствена в България заделя средства за деца с увреждания
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:15 / 03.12.2012Коментари ()2825
© Plovdiv24.bg
Община Пловдив е единствената в цяла България, която предвижда в бюджета си за 2013 г. 50 000 лв. за иновативната социална услуга в семейно-битова среда "Център за социална рехабилитация и интеграция" за деца и младежи с тежки физически и умствени увреждания, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това стана ясно на пресконференция във връзка с отбелязването на Международния ден на хората с увреждания. 

В заседателната зала на общината председателят на Сдружение "Различни, но равни" и управител на центъра Атанас Тавков благодари на кмета Иван Тотев за чувствителността му към проблемите на общността, на които е откликнал още като областен управител, и на Общинския съвет, който в началото на февруари взе решение за финансиране устойчивото развитие на услугата. 

"Много трудна беше комуникацията ни с институциите преди мандата на премиера Бойко Борисов, който още в началото на управлението си се срещна с нас и лично пое ангажимент да съдейства за решаване на проблемите ни и до ден днешен го изпълнява", подчерта още Тавков.

Услугата е реална и ефективна грижа в дома, подкрепа в семейството на деца и младежи с физически и умствени увреждания, тя е индивидуализирана съобразно конкретните потребности на потребителя - двигателна рехабилитация, логопедична терапия, психологична подкрепа , терапевтична езда, която се провежда на конната база във Войводиново. От предвидените за годината общо 2000 часа до момента са изпълнени 240.

Няколко семейства бяха дошли с децата си в заседателната зала на Община Пловдив, за да присъстват на пресконференцията. Градоначалникът Иван Тотев каза, че напоследък са получени много благодарствени писма от тях, а зам.-кметът Георги Титюков благодари на медиите за широката разгласа на проекта. 

"Благодарение на вас в Пловдив в последните два месеца 10 семейства заявиха желание да станат приемни", обърна се към журналистите Титюков, като уточни, че преди разгласяването на проекта " И аз имам семейство" за послезните 6 месеца само две двойки са заявили желание за това. Предвижда се до  февруари 2013 г. да се намерят още пет семейства. 




Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Obshtina-Plovdiv-edinstvena-v-Bulgariya-zadelya-sredstva-za-deca-s-uvrezhdaniya-399571
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.