Без съд за ромите, гаврили се с гробове в Звъничево! Било детска постъпка!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:20 / 22.10.2012Коментари ()2828
©
Прекратено е производството срещу ромите, които се снимаха до гробове в пазарджишкото село Звъничево, каза говорителят на Окръжната прокуратура в Пазарджик Снежана Стоянова. Делото е образувано за хулиганство. Мотивът на наблюдаващия прокурор от Районната прокуратура Борислав Панчов да го прекрати и да не стигне до съда е, че от събраните доказателства става ясно, че тези лица са отишли на гробището заради бас със свой приятели. 

Ромите, повечето от които са непълнолетни, се озовали на гробището, за да покажат на приятелите си, че не ги е страх в тъмното да отидат в гробищния парк. За да докажат, че са проявили тази смелост, те са направили снимките, каза също Стоянова. 

Тя допълни, че прокурорът е приел, че извършеното е морално укоримо, но за да бъде окачествено като хулиганска проява, е трябвало действията им да са насочени към провокиране на възмущение в обществото. Освен това няма и пострадала страна по смисъла на нашето законодателство. 

"Може би на никой няма да му е приятно някой да се снима на гроба на негов близък, но това е детско решение за доказване на смелост, а не за оскверняване на паметта на покойници", уточни Стоянова.

Четиримата роми бяха задържани от полицията в Пазарджик на 2 май тази година, след като се снимаха около надгробни паметници в село Звъничево. Двама от тях са непълнолетни. Направените снимки, на които се вижда, че на един от паметниците дори са сложени слънчеви очила, те публикуват в една от социалните мрежи.


Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Bez-sud-za-romite-gavrili-se-s-grobove-v-Zvunichevo-Bilo-detska-postupka-389259
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.