КЗД: Левски нарушавал обществения ред, Вазов не бил прав
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:34 / 15.08.2012Коментари ()3628
©
Левски е бил нарушител на реда в империята, Иван Вазов в много случаи не е прав, но се редактира трудно, точно както и Христо Ботев, че за да присъства в учебниците по музика "Къде си вярна, ти любов народна" трябва да се коментира много внимателно. Това разкриват от Комисията за защита от дискриминация. Тя е подбрала интересни примери от българските учебници и е съставила аналитични констативни доклади на база стереотипи и предразсъдъци в учебниците и учебните помагала за учители от предучилищно и основно образование. Те са достъпни на сайта на комисията, където са и резултатите от анкетното проучване на учители от подготвително и основно образование, и от провеждане на фокус групи с ученици.

Националното представително изследване "Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование" беше проведено сред 980 учители от подготвителната и основната образователна степени и 132 деца от подготвителната и основната образователни степени.

Полемиката около това дали да останат текстовете на поета-революционер Христо Ботев в българските учебници се разгоря през последните дни.

От докладите на комисията се разбира, че индианецът не трябва да се изобразява на кон с пера и томахавка в ръка, защото така е изглеждал през далечната 1842 г., а сега не е така, защото живеел в резерват. Същото се отнасяло и за аборигените в Австралия.

Източник: в. "24 часа"



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/KZD-Levski-narushaval-obshtestveniya-red-Vazov-ne-bil-prav-373654
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.