Бутилка шампанско между 2 и 10 лева по пловдивските магазини
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:15 / 30.12.2007Коментари ()1585
© Plovdiv24.com
Изборът на шампански вина в Пловдив е достатъчно голям - за всеки вкус и джоб
Бутилка пенливо вино, които в България погрешно се наричат "шампанско", може да се намери и до 2 лева в някой от търговските вериги в Пловдив. Това установи репортерска проверка на Plovdiv24.com. Най-евтините вина, естествено, са най-некачествените и не ви ги препоръчваме. Бутилка с приемливо качество обаче може да получите за около 10 лева.

Традицията в България е в 24:00, след речта на президента, да се гръмне бутилка "шампанско" вино и да се налее по една чаша на всички на масата. Някой неща обаче са се наложили съвсем погрешно.

На първо място това е самата дума "шампанско". Според международни договори, единственото вино, което може да бъде наречено "Шампанско" е това, произвеждано във френската провинция Шампан. Освен, че се използват изключително сортове грозде от региона, виното се произвежда и по специална технология, наречена "традиционен метод" или "methode traditionelle". Както сами можете да се досетите, това е един от най-скъпите видове вино и може би най-скъпото пенливо вино.

Много други изби обаче произвеждат вино, подобно по вкус и качество на Шампанското. Използвайки същия или подобен сорт грозде и обработвайки го по същия метод, се получава пенливо вино, на чиито етикет може да пише, че е произведено по класическия метод "Methode traditionelle".

В България през периода между 1944-1989 година се е наложило всяко шумящо вино да бъде наричано "шампанско". Разбира се, това е напълно погрешно и много от газираните вина, които се продават по магазините нямат абсолютно нищо общо нито с технологията на производство, нито с начина на газиране, нито с начина на съхранение на виното. За разликите във вкусовите качества изобщо няма да споменаваме.

Пенливите вина се съхраняват и сервират на температура между 5-6 градуса. Чашите, в които се сервира виното са високи и тънки, тъй като основната цел е да се запази температурата на виното, а не неговите аромати(както е при червените вина). Поради тази причина се препоръчва чашата да се държи за "столчето" - така ръцете няма да затоплят виното.

В крайна сметка, консумирайки алкохол може би най-важна е мярката. Всеки трябва да пие толкова, колкото му харесва, за да не развали своя(или този на близктие и приятелите си) празник. Екипът на Plovdiv24.com ви призовава също след консумация на алкохол по никакъв повод да не шофирате.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Butilka-shampansko-mezhdu-2-i-10-leva-po-plovdivskite-magazini-36765
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.