Читател: Защо изчезнаха контейнерите за разделно сметосъбиране?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:00 / 22.04.2012Коментари ()8436
© Plovdiv24.bg
"Защо изчезнаха контейнерите за разделно събиране на боклуците в Пловдив?" - с този въпрос се обърна към редакцията на Plovdiv24.bg наблюдателен пловдивчанин, който не скри притеснението си от случващото се. Репортер на сайта потърси отговор на този въпрос, свързвайки се с кмета на града Иван Тотев, който потвърди новината. Според него обаче в това няма нищо тревожно, просто защото договорът на фирмата, която е извършвала тази дейност, изтича и няма да бъде подновен. Общината обаче има намерение да подпише договор с друга такава и разделното сметосъбиране да продължи.

Началникът на отдел "Екология" в Община Пловдив Стефан Шилев заяви специално за нашите читатели:

"Договорът на "Екобулпак", която извършваше разделното сметосъбиране в пет пловдивски квартала без "Тракия, изтече и той не е подновен, защото според нас фирмата в много аспекти не предоставя качествена услуга на гражданите. В момента проучваме възможностите за възлагане на тази дейност на друга фирма. Ние искаме Пловдив да е един красив и чист град, а без разделно събиране на отпадъци от опаковки това е невъзможно. Основният ни мотив е, че "Екобулпак" нямат на територията на Пловдив и близките общини линия за сепариране на отпадъците от опаковки, което означава, че тя директно е изпращала по-голямата част от отпадъците към сметището в Шишманци. 

Гражданите заслужават много по-добра услуга, но те също трябва да допринесат за това. Де факто досега в Пловдив разделно събиране не съществуваше - нито пловдивчани го спазваха, нито пък ние сме доволни на 100 процента от въпросната фирма. Понеже тук не съществува никакъв финансов интерес, законът не изисква да има обществена поръчка, а директно договаряне. Затова се надявам много скоро да сключим договор с тази фирма, която ни предложи най-добри условия. Общината нищо не плаща, нито иска на нея да й се плаща. Държим реално да се оползотворяват отпадъците от опаковки, защото според Закона за управление на отпадъците всяка една община е длъжна на определен период да оползотворява процент от тези отпадъци, който във времето се покачва", изчерпателен бе Шилев.



(c) ПОТВ


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Chitatel-Zashto-izcheznaha-konteinerite-za-razdelno-smetosubirane-346380
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.