Всеки шести наш доктор готов да работи в чужбина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:38 / 15.03.2012Коментари ()1426
© Plovdiv24.bg
Всеки шести доктор е с готовност да отиде на работа в чужбина. Около 90% от лекарите в България не са доволни от реформите в здравеопазването, сочи проучване по международен проект за удовлетвореността на лекарите от работата им.

От 30 000 медици, работещи у нас, между 4 и 5 хиляди са готови да излязат зад граница, сочат предварителните резултати от допитването. Проучването се извършва по интернет от международна група изследователи и обхваща страни от региона на Югоизточна Европа.

Най-недоволни са работещите в държавните болници - около 95% от запитаните. Анализът на отговорите посочва, че има пет основни групи проблеми, които определят причините за недоволството на лекарите от работата им в България. Това са: ниските заплати и начина на финансиране от здравната каса, многото и сложни административни процедури, липсата на визия за развитие на здравната система, отношението на обществото и медиите към лекарската професия и корупцията в здравеопазването.

Подробни данни за всеки от посочените проблеми ще бъдат оповестени в края на март, когато ще бъдат публикувани окончателните резултати. Очакванията на международния екип от изследователи са, че данните ще дадат възможност за определяне на проблемите и ще предложат варианти за положителни промени в здравните политики във всяка от изследваните държави в Югоизточна Европа.

Източник: в. "Стандарт"



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Vseki-shesti-nash-doktor-gotov-da-raboti-v-chuzhbina-336921
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.