ЖП отсечката Пловдив-Свиленград-турска граница готова до 2014 г.?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:01 / 08.03.2012Коментари ()3009
© Plovdiv24.bg
"Проектът за модернизация и електрификация на железопътната линия Пловдив - Свиленград - турска граница е приоритет за България и от съществено значение за развитието на взаимоотношенията ни с Република Турция". Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който заедно с министъра на транспорта, морските въпроси и съобщенията на Република Турция Бинали Йълдъръм откри изложението EURASIA RAIL 2012 в Истанбул.

Железопътната отсечка Пловдив-Свиленград-турска граница е част от основната TEN-T мрежа на Европейския съюз и представлява важен елемент от жп връзка Европа - Азия. "В момента завършва Фаза 1 на проекта - участъкът от Крумово до Първомай и е започната работа по Фаза 2 от Първомай до Свиленград", заяви министър Московски. По думите му тази година ще приключи строителството и електрификацията на приблизително 19 км. нов железопътен участък от Свиленград до турската граница. Предвижда се проектът да бъде готов в началото на 2014 г.

Според министър Московски до 2020 г. ще бъде завършено и строителството на жп отсечките Драгоман - София и София - Пловдив. "Модернизацията на цялото жп трасе на българска територия, заедно с предвиденото обновяване на жп линията на сръбска и турска територия и построяването на тунела под Босфора, ще позволи осъществяването на сигурен и надежден ж.п. транспорт с високо качество.", каза още Ивайло Московски.

Министър Бинали Йълдъръм изрази голямо задоволство от посещението на министър Ивайло Московски в Турция. Визитата е с особена значимост за развитие на взаимоотношенията ни с Република Турция в областта на транспорта.

Министър Ивайло Московски и колегата му Бинали Йълдъръм разгледаха и щанда на българския участник в изложението.

Изложението EURASIA RAIL се провежда за втори път в Турция. Участват делегации от Китай, Германия, Франция, Грузия, Великобритания, Иран, Полша, Румъния, Словения, Испания, Сирия, Чехия, Украйна, САЩ, Русия и Сърбия.

Основните категории на изложението тази година ще бъдат нови жп технологии, железопътна инфраструктура, интериор, обществен транспорт, тежка индустрия, транспорт, превоз на товари, логистика и финансови услуги.



Още по темата: общо новини по темата: 42
26.09.2022 »
02.02.2022 »
07.01.2022 »
03.02.2021 »
14.10.2020 »
06.08.2018 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/ZhP-otsechkata-Plovdiv-Svilengrad-turska-granica-gotova-do-2014-g-335110
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.