Нови драстични глоби за нарушителите на пътя
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:16 / 18.02.2012Коментари ()6292
© Plovdiv24.bg
Четирикратно завишение на санкциите за шофьорите, които не спират на червен светофар и на пешеходна пътека, предвиждат внесените от ГЕРБ промени в Закона за движение по пътищата.

Председателят на транспортната комисия в парламента Иван Вълков  заяви, че досегашната глоба от 50 лева за тези нарушения, не може да уплаши шофьорите. "Нарушенията са изключително чести и предлагаме глобата да стане 200 лв.", обясни Вълков.  

Управляващите предлагат да се вдигнат и наказанията за водачите, които шофират след алкохолна почерпка.

Всички карали с от 0,5 до 1,2 промила алкохол в кръвта ще бъдат наказвани с отнемане на книжката за половин и дори една година. Глобата ще бъде от 500 до 1000 лв. "Това е за всички шофьори независимо дали са млади или с опит, дали са шофьори на градския транспорт или пренасят опасни товари", коментира депутатът.

Предвидено е и увеличение на санкциите за фалшифициране на психотестовете за професионални шофьори. Идеята е наказанието да стане от 500 на 3 хиляди лв.  

Статистиката сочи, че в последните години жертвите по пътищата намаляват всека година, а от МВР многократно са заявявали, че една от причините това да се случва са по-строгите санкции.

Източник: bTV


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Novi-drastichni-globi-za-narushitelite-na-putya-330023
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.