По-скъпи ток и вода в Пловдив от 1 юли?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:30 / 24.01.2012Коментари ()3446
© Plovdiv24.bg
Цената на тока ще скочи с около 7-8% от 1 юли 2012 година. Увеличение със сигурност ще има, но от ДКЕВР няма да допуснат да е повече от посочената рамка, обеща председателят на регулатора Ангел Семерджиев.

Той посочи, че страната ни е остров на евтина електроенергия спрямо цените в региона и това не може да продължи дълго време.

Очаква се идната седмица да стане ясно по какъв начин се е отразила стачката в Мини "Марица-изток". Според Семерджиев загуби има при всички положения, но отражението върху цената на тока ще е минимално и това няма да е определящ фактор за поскъпването на електроенергията.

Страната ни продължава да губи милиони в следствие от стачката на миньорите и спрените за седмица доставки на въглища за ТЕЦ-овете около Стара Загора. Причината е, че и днес остава спрян износът на електроенергия. Той може да започне, едва след като централите набавят изчерпаните си запаси от въглища.

Като най-съществена за по-високата цена се оказва необходимостта от плащане на квотите въглероден двуокис от началото на 2013 година. От значение е и количеството купувана "зелена" електроенергия.

"Всички тези компоненти повишават разходите на НЕК при формирането на енергийния микс, а компанията не може да бъде оставена в затруднено положение", коментира още Семерджиев.

Цената на тока за регулирания пазар се определя от ДКЕВР за едногодишен период - от 1 юли 2012 до 1 юли 2013 година. Така в следващия регулаторен период ще влезе и срок с платени въглеродни емисии.

Все още обаче не е ясно колко ще е повишението на цената на тока на едро, какво ще е увеличението за разпределението на енергията и съответно колко ще е крайната цена за битовите потребители.

Освен поскъпване на тока, предстои и поскъпване на водата в много градове.

До момента десет ВиК дружества са поискали увеличение на цената с 10-12%. Сред тях са Пловдив, Враца, Монтана, Хасково и столичната "Софийска вода".

"Оставам на позицията, че най-вероятно няма да разрешим поскъпване, но нека разгледаме техните обстоятелства. Повишаване на цените, само защото на едно дружество му трябват пари, няма как да се случи", заяви Семерджиев.

Източник: bTV



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Po-skupi-tok-i-voda-v-Plovdiv-ot-1-yuli-323027
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.